Vrede lægesekretærer på gaden: Slut med at være pæne piger
Det vil gå ud over patienterne, hvis man fjerner lægesekretærerne på hospitalerne, lyder kritikken. Foto: Line Hija Wedensborg.
Omkring 400 lægesekretærer var tirsdag på barrikaderne for at protestere imod massefyringer og nedskæringer på sundhedsområdet.

Nu er det nok, mener Region Hovedstadens lægesekretærer.

Med sloganerne ‘Vi er den røde tråd i den hvide verden’ og ’Slut med at være de pæne piger’ protesterede op mod 400 lægesekretærer tirsdag eftermiddag foran Regionsgården i Hillerød for at vise deres frustrationer og vrede mod regionens planlagte besparelser.

Nedskæringerne vil uundgåeligt gå ud over patienterne, lyder kritikken. 

Hul i hovedet

Regionens hospitaler er pålagt at finde 102 millioner kroner i såkaldte gevinstrealiseringer som følge af det nye - og omstridte - it-system Sundhedsplatformen.

Gevinstrealiseringerne betyder blandt andet at op mod 135 lægesekretærstillinger står til at blive skåret væk på regionens hospitaler. Derudover er der også utilfredshed med generelle besparelser og effektiviseringer som følge af det årlige produktivitetskrav på to procent.

- Det er helt hul i hovedet, at man bare 18 måneder efter indførelsen af Sundhedsplatformen tror, at man kan høste besparelser, siger lægesekretær Line Hija Wedensborg, der er tillidsrepræsentant for lægesekretærerne på Urologisk afdeling på Herlev Hospital, og står bag dagens demonstration.

Selvom hun anerkender, at effektiviseringer og besparelser langt hen ad vejen giver god mening, så synes hun, det er alt for tidligt at afskedige lægesekretærerne på vurderinger, som efter hendes mening er helt fejlslagne.

Bindeled mellem patient og system

Region Hovedstaden har vurderet, at der kan spares 46,4 millioner kroner på lægesekretær-funktionen, ved at lægerne med det nye it-system ikke længere skal diktere og selv skal indtaste ordinationer i systemet.

Men i dag laver lægesekretærer meget andet end at skrive journaler, og det har man ikke taget højde for, forklarer Line Hija Wedensborg:

- Vi understøtter læger og andre faggrupper i det daglige og vi sørger for, at patientforløbet er patientnært. De underkender fuldstændigt vores arbejde, siger hun.

Det er blandt andet telefonsamtaler, registreringer af diagnoser, indkaldelse og booking af patientundersøgelser, der er med til at gøre lægesekretæren til et vigtigt bindeled mellem patienter og sundhedssystemet, forklarer Line Hija Wedensborg.

Hun mener, at det i sidste ende vil gå ud over kvaliteten i sundhedssystemet og patienterne, at man fjerner lægesekretærerne. 

Foto: Line Hija Wedensborg

Har mest forstand på det digitale

Line Hija Wedensborg forklarer desuden, at der med den øgede digitalisering i det offentlige i dén grad er brug for lægesekretærens faglighed ude på hospitalerne. Både til at hjælpe borgere, men også fagpersonalet, med at finde rundt i de digitale systemer.

- Lige nu står vi foran en stor omvæltning. Det er helt tåbeligt, at vi ikke udnytter den personalestab, der har mest forstand på det. Og vi har mere erfaringer med at arbejde i it-systemer end lægerne og akademikerne. De burde opkvalificere os i stedet for at degradere os, lyder det fra Line Hija Wedensborg.

Region Hovedstaden afholder tirsdag aften 2. behandling af budgetforhandlingerne.

Foto: Line Hija Wedensborg