Vrede kinesere smadrer japanske forretninger
Kinesere protesterer mod Japan, efter at en gruppe japanere er gået i land på en omstridt øgruppe.

Anti-japanske protester brød ud i flere byer i Kina søndag, efter at en gruppe japanere er gået i land på en øgruppe, som både Kina, Taiwan og Japan gør krav på.

Protesterne opstod i mindst 12 større byer heriblandt Beijing, Shenchen, Guangzhou og Shanghai.

Demonstranterne råbte slagord mod Japan og hejste kinesiske flag. Desuden blev japanske forretninger og restauranter ødelagt, ligesom japansk producerede politibiler blev smadret.

Den kinesiske vrede kommer, efter at cirka 150 japanere søndag morgen gik i land på øgruppen, der kaldes Senkaku i Japan og Diaoyu i Kina.

Gruppen trodsede en opfordring fra den japanske regering om ikke at gå i land. Efter landgangen hejste aktivisterne det japanske flag.

Gruppen tog af sted til øerne lørdag fra havnebyen Ishigaki i 20 mindre både.

Øgruppen, der ligger i Det Østkinesiske Hav, består af fem øer og ligger ved vigtige sejlruter. Desuden formodes øerne og farvandet omkring dem at indeholde olie.

Normalt bliver gadedemonstrationer i Kina hurtigt slået ned og demonstranter fjernet. Men iagttagere siger, at den kinesiske regering har en interesse i at vise vreden mod Japan.

Britiske BBC skriver, at demonstrationerne højst sandsynligt er godkendt af regeringen i Beijing, da politistyrker fulgte protesterne uden at gribe ind.

De japanske aktiviser siger, at de sejlede til øgruppen for at ære de japanere, der mistede livet under Anden Verdenskrig.

Striden om øerne har sendt forholdet mellem Kina og Japan ned på et nyt lavpunkt. I forvejen er regeringen i Beijing og regeringen i Tokyo på kant om andre områder, som begge gør krav på.

Tre af de fem øer ejes af den japanske forretningsmand Kunioki Kurihara, der har lejet øerne ud til den japanske stat.

/ritzau/AFP