Dyreværnsforeningen Anima har politianmeldt en dansk minkavler for brud på dyrevelfærdslovgivningen.
Anmeldelsen sker på baggrund af nye billeder fra den pågældende farm, som ifølge foreningen afslører “chokerende forhold”
Landbrugsminister Jacob Jensen skal torsdag formiddag forholde sig til billederne på et samråd, som SF har indkaldt til i forbindelse med offentliggørelsen af billederne, der kommer et år efter genetableringen af danske minkfarme.
Billeder viser en mink med et voldsomt betændt bidsår omkring øjet, dyr indsmurt i blod fra snuden og langt ned ad maven samt dyr, som er ude af stand til at rejse sig.
(Foto: Anima)
- Billederne fra farmen er helt forfærdelige, og vi regner med, at politiet vil efterforske sagen og sigte minkavleren. Men vi håber også, at dokumentationen fra minkfarmen kan genopvække den politiske debat om at forbyde pelsavl. Billederne bekræfter jo, at det var en frygtelig fejl at tillade en reetablering af minkfarmene, udtaler Mathias Madsen, kampagneleder hos Anima.
Samråd i dag
Kort efter Animas offentliggørelse af billederne kaldte SF’s dyrevelfærdsordfører, Carl Valentin, landbrugsministeren i samråd. Samrådet finder sted torsdag kl. 10.30, og her skal ministeren svare på, hvordan han vil stoppe den behandling af mink, som billederne dokumenterer. Anima forventer, at ministeren vil se med stor alvor på sagen:
- Jacob Jensen må nødvendigvis i stærke vendinger tage afstand fra forhold, som dem vi har set dokumenteret i Nordjylland, og han bør også skride til handling. Men det eneste, der kan sætte en stopper for minkenes lidelser, er et forbud mod minkavl, og så er spørgsmålet jo, om ministeren er villig til at overveje det, siger Mathias Madsen fra Anima.
I kølvandet på samrådet skal Folketinget behandle et beslutningsforslag om at forbyde pelsavl, som Alternativet fremsatte i november.
(Foto: Anima)
Anima oplyser, at billederne fra den danske farm stammer fra den hidtil største undersøgelse af pelsproduktion i Europa. Udover de danske billeder er der offentliggjort materiale fra farme i Finland, Polen, Spanien, Letland, Litauen.
Rapporterne fra de mange farme kommer på et tidspunkt, hvor EU-Kommissionen har forpligtet sig til at undersøge forholdene på europæiske pelsfarme i forbindelse med borgerinitiativet Fur Free Europe. 52.178 danskere har skrevet under på initiativet, der i alt nåede 1,5 mio. underskrifter på europæisk plan.