Voldsom monsunregn koster 92 livet i Sri Lanka
Militæret i Sri Lanka deltager i redningsaktionerne. Foto er fra en landsby, hvor soldater leder efter overlevende efter et mudderskred. Foto: Lakruwan Wanniarachchi/AFP
Regnsæsonen er indledt i Sri Lanka med voldsomme mængder nedbør, der forårsager mudderskred og oversvømmelser.

Næsten 100 mennesker er omkommet i oversvømmelser og mudderskred i Sri Lanka.

92 er omkommet, mens andre 110 savnes. Desuden er cirka 60.000 mennesker blevet tvunget til at forlade deres boliger.

Det oplyser det nationale katastrofeberedskab i landet.

Fredag faldt der mange steder på øen rekordstore mængder monsunregn. De voldsomme regnskyl vanskeliggør indsatsen med at få redningsmandskab frem til de værst ramte egne.

- Men undsætningsaktioner er i gang, siger viceminister for katastrofestyring Dunesh Gankanda.

Blandt de omkomne er en soldat, som faldt i døden fra en helikopter, da han forsøgte at hejse en nødstedt person i sikkerhed.

Størstedelen af dødsfaldene skyldes, at den heftige regn har udløst mudderskred fra bjergsider, som så har ramt boliger.

Værst ramt er distriktet Ratnapura, der er kendt for minedrift af blandt andet rubiner.

Floden Kalu er løbet over sine bredder og har oversvømmet hovedbyen, der ligger cirka 100 kilometer øst for hovedstaden Colombo.

Sri Lanka har appelleret til andre lande om hjælp. Indien har reageret ved at sende to skibe fyldt med nødhjælp samt lægehold mod Sri Lanka.

Det første skib ventes at lægge til kaj i Colombo lørdag.

Det meteorologiske kontor vurderer, at de værste regnskyl har passeret, men advarer om risiko for flere oversvømmelser de kommende dage, når vand driver ned fra bjerge og andre højtliggende områder.

Myndighederne har derfor udstedt evakueringsordrer til tusindvis af mennesker.

I lavtliggende områder er der i skoler og andre offentlige bygninger etableret midlertidige centre, hvor evakuerede kan søge i sikkerhed.

Oversvømmelserne er de værste siden maj 2003, da 250 blev dræbt og 10.000 boliger blev ødelagt efter en tilsvarende kraftfuld monsun.

/ritzau/