Voldsom mangel på hospicepladser
Der er alvorlig mangel på hospicepladser. Selvom 42 nye pladser oprettes mangler der stadig over 200, vurderer hospice-formand. Foto: www.colourbox.com
Danmark halter langt efter, når det kommer til antallet af hospicepladser. Manglen gør det svært at leve op til internationale regler.

Der er voldsomt stor mangel på hospicepladser i Danmark, hvis vi skal leve op til de internationale mål, og især i Region Hovedstaden er der brug for flere pladser.

Det siger Tove Videbæk, der er formand for paraplyorganisationen Hospice Forum Danmark.

Sundhedsministeren har ellers netop med Kræftplan 3 godkendt, at der bliver oprettet 42 nye hospicepladser på landsplan, så vi kommer op på 250 pladser i alt. Men der er brug for det dobbelte, mener hospice-formanden.

- Ifølge international målestok skal vi have 450 hospicepladser i Danmark, hvis vi skal have plads til andre end kræftpatienter, som optager 97 procent af hospicepladserne i dag, siger Tove Videbæk til DR København.

Behovet for flere hospicepladser er særlig stort i Region Hovedstaden, hvor der er den største befolkning.

- Det er den region, hvor der er allermest brug for flere pladser, siger Tove Videbæk.

Hovedstaden får 12 ud af de 42 nye pladser. De bliver fordelt med fire pladser på Arresødal Hospice i Frederiksværk, seks på Diakonissestiftelsen på Frederiksberg og to på Bornholm.

Men hvis vi skal have nok pladser til at dække behovet, er der brug for et massivt stykke politisk benarbejde.

- Så er det jo støtteforeninger og interesseorganisationer, dem der arbejder på det palliative områder og politikerne, der skal arbejde sammen om det. Så tror jeg, at det vil lykkes, ligesom vi kan se, at det er lykkedes andre steder i landet, siger Tove Videbæk.

Formand for Patientudvalget i Region Hovedstaden Flemming Pless (S) giver Tove Videbæk ret i, at der sagtens kunne oprettes flere hospicepladser. Hvis der var penge til det.

- Man kan altid spørge, om ikke vi kunne bruge dobbelt så mange pladser. Men der ligger nogle politiske forhandlinger med kommuner og regeringen om, hvorledes vi skal skaffe de penge, siger Flemming Pless til DR København.

Når Region Hovedstaden halter bagefter f.eks. Region Midtjylland i forhold til, hvor godt behovedet er dækket, så skyldes det ifølge ham de demografiske forhold.

- I Region Hovedstaden er vi mange flere mennesker, vi har mange flere opgaver at løse, og vi har slet ikke de penge, vi burde have til at løse alle de opgaver, siger Flemming Pless og påpeger, at kommunerne også bærer en del ansvaret for at løse opgaven.

- Når det er sagt, så vil jeg godt som regionspolitiker siger, at det ligger mig meget på sinde, at vi får skabt så mange af de her pladser, som det overhovedet kan lade sig gøre, inden for de rammer vi nu har, siger Flemming Pless.

Kilde: DR