Administration 

Vognmand chokeret over tilbud fra transport-gigant: Umuligt at betale en fair løn

Ifølge Flemming Overgaard, der er næstformand i 3F Transportgruppen, er der ingen tvivl om, at NTGs priser skaber løndumping. (Foto: Foto: 3F Transport)

Danmarks sjettestørste transportvirksomhed dumper priserne. Det afslører en prisliste, som Avisen.dk har fået indsigt i

Danmarks sjettestørste fragtfima, NTG, betaler så lidt for at få transporteret gods, at det ifølge flere kilder er umuligt at betale chaufførerne en løn, der lever op til danske vilkår.

Det afslører en mail med priser for fragt, som Avisen.dk er i besiddelse af, og som er sendt til en dansk vognmand.

Det var vognmand Michael Rasmussen, der uopfordret modtog et tilbud fra NTG.

- Jeg blev kontaktet af dem over LinkedIn, hvor de skrev til mig og tilbød mig kørsel for dem. Jeg blev selvfølgelig nysgerrig og ville høre, hvad de kunne tilbyde, men jeg blev meget overrasket over, at de var så langt nede i pris, siger Michael Rasmussen, der er selvstændig vognmand fra Rødovre, til Avisen.dk.

Læs hvad NTG siger til anklagerne her.

Tilbud mangler tusindvis af kroner

I mailen, som NTG har sendt til Michael Rasmussen, fremgår det, at fragtfirmaet tilbyder mellem 6,40 og 6,70 kr. pr. kilometer afhængig af, hvor i Europa turen går hen.

Ifølge Michael Rasmussen er kilometerpriserne dog noget højere, hvis man skal have en chauffør til en dansk overenskomstmæssig løn til at køre ture rundt i Europa.

Ifølge ham ligger priserne på mindst 7,50 og 8,25 kroner pr. kilometer, altså mellem 1,10 og 1,55 kroner højere.

Umiddelbart lyder det ikke af meget, men ifølge NTG så kører deres chauffører mellem 10.000 og 13.000 kilometer om måneden.

Det giver en forskel mellem Michael Rasmussens og NTGs priser på mellem 10.100 kroner og helt op til 23.300 kroner om måneden. Ifølge Michael Rasmussen hænger NTGs priser derfor slet ikke sammen.

Ifølge Michael Rasmussens beregninger, skal hans chauffør køre 12.600 kilometer om måneden, før han giver overskud til forretningen.

Ud fra det kilometerantal giver NTGs priser mellem 80.650 og 84.400 kroner om måneden til Michael Rasmussen. Og det kan ifølge vognmanden ikke hænge sammen, når alle regninger skal betales.

- Mine chauffører er ansat til overenskomstmæssig løn. Det vil sige, at hvis de skal køre eksport til andre lande, så når vi op på cirka 50.000 kroner til løn og sociale udgifter. Derudover kommer udgifter til bilen, benzin og så videre, siger Michael Rasmussen.

De udgifter løber op i cirka 40.000 kroner pr. måned. Det efterlader i bedste fald Michael Rasmussen med et minus på kontoen på mellem 5.600 og 9.350 kroner om måneden, hvis han skulle have sine chauffører til at køre for NTG.

- Når alle regningerne er betalt, skulle jeg også gerne selv have lidt at leve for, og det kan slet ikke lade sig gøre for de priser, NTG tilbyder, siger Michael Rasmussen.

Artiklen fortsætter efter faktaboksen

Sådan har vi gjort:

Michael Rasmussen henvendte sig til Avisen.dk efter vores afsløring af, at speditørvirksomheden NTG Nordic har haft indtil flere sager i Sverige om ulovligheder begået af chauffører, som kørte for NTG Nordic.

 

Det gjorde han ved at videresende en mail med priser, som NTG Nordic tilbyder vognmændene. De priser skal vognmanden løbende betale udgifter til kørsel, vedligeholdelse af køretøj, løn til chauffør og meget andet for.

 

Af den samt Michael Rasmussens egne priser fremgår det, at:

NTG Nordics priser ligger mellem 6,40 og 6,70 kr. pr. kilometer afhængig af, hvor i Europa turen går hen.

Ifølge vognmand Michael Rasmussen skal priserne ligge på mindst 7,50 og 8,25 kroner pr. kilometer.

Michael Rasmussens priser er dermed mellem 1,10 og 1,55 kroner højere NTG Nordics priser.

Ifølge NTG Nordic så kører deres chauffører mellem 10.000 og 13.000 kilometer om måneden.

Ifølge Michael Rasmussen skal en dansk chauffør køre mindst 12.600 kilometer om måneden, før forretningen løber rundt.

Ud fra Michael Rasmussens kilometerberegninger giver hans priser en nettoindkomst på mellem 94.500 og 103.950 kroner om måneden.

Ud fra samme kilometerantal giver NTG Nordics priser en nettoindkomst på mellem 80.650 og 84.400 kroner om måneden.

Det giver en forskel mellem Michael Rasmussens og NTG Nordics priser på mellem 10.100 kroner om måneden og helt op til 23.300 kroner om måneden.

Michael Rasmussen højere priser skyldes, at han betaler sine chauffører løn efter dansk overenskomst.

Ifølge Michael Rasmussen betyder det, at en chauffør koster omkring 50.000 i løn og sociale udgifter.

Det efterlader Michael Rasmussen med mellem 30.650 og 34.400 kroner om måneden, hvis han valgte at køre for NTG Nordic.

For de penge skal han afholde udgifter til blandt andet:

·         Brændstof

·         Forsikringer

·         Administrationsudgifter

·         Reparationer mm.

Ifølge Michael Rasmussen løber de udgifter op i cirka 40.000 kroner pr. måned.

De samlede månedlige udgifter for Michael Rasmussen løber derfor op i cirka 90.000 kroner.

Det efterlader dermed Michael Rasmussen med et minus på kontoen på mellem 5.600 og 9.350 kroner om måneden.

Hvis han kørte til sine egne minimumpriser, ville han højest have 18.950 kroner til sig selv om måneden, ved at sende sine chauffører på kørsel i udlandet.

UDVID

Straffen rammer sjældent bagmanden

NTG er speditør. Populært sagt betyder det, at det er dem, der arrangerer turene i udlandet for vognmændene, der ejer lastbilerne, og som derefter hyrer chaufførerne til at køre turene.

Hvis en chauffør dømmes for at gøre noget ulovligt som eksempelvis at bryde køre- hviletidsreglerne eller at overskride fartbegrænsningerne, så får både chauffør og hans nærmeste overordnede, vognmanden, bøder.

Men for at få en speditør dømt for medvirken til ulovligheder, kræver det meget klare beviser, og det sker derfor sjældent, at speditører får bøder for ulovligheder.

Det er på trods af, at et estimat fra Godschaufførernes Landsklub, der er en underafdeling af 3F Transport, siger, at det i 85 procent af tilfældene rent faktisk er speditøren, der råder over bilerne.

Læs også: Efter fusk med fartskriver i lastbil: Politikerne skal tage ansvar

Dansk Transport og Logistik, som er vognmændenes og dermed Michael Rasmussens interesseorganisation, anerkender estimatet fra Godschaufførernes Landsklub.

I det her tilfælde vil det altså være NTG, der er speditør, som med meget stor sandsynlighed vil råde over Michael Rasmussens biler, når enten han selv eller hans chauffører satte sig i bilerne for at køre.

Men det har Michael Rasmussen altså pænt takket nej til.

Han har i stedet sendt sin egen pris retur til NTG. Den pris kan ligge hele 1.050 kroner over den daglige pris, som NTG giver. Det kan i realiteten betyde en forskel på over 22.000 kroner om måneden.

- Jeg har ikke lyst til at køre til den pris, de tilbyder at køre for. Det er omkring en måned siden, jeg svarede dem, og jeg har stadig ikke hørt fra dem om min pris, siger Michael Rasmussen. 

3F dumper NTGs priser

Ifølge 3F er der luft nok i Michael Rasmussens budget til at betale en chauffør en dansk overenskomstmæssig løn. Det fortæller Flemming Overgaard, der er næstformand i 3F Transportgruppen:

- Ud fra de forsigtige beregninger, vi har, kan det være muligt at betale overenskomstmæssig løn med det skøn vognmanden har lagt i forhold til pris, men der er ikke meget tilbage til uforudsete udgifter, siger han.

Omvendt kritisk forholder Flemming Overgaard sig dog til de priser, som NTG vil have Michael Rasmussen til at køre for.

- Der mangler flere tusinde kroner i betaling pr. måned blot for at sikre, at der ikke er underskud. Endnu værre bliver det ved ture til Italien. Her dækker NTG ikke vejafgift i Italien, og der ydes en mindre betaling pr. kilometer, trods lastbilen kører færre kilometer pr. liter i Italien på grund af bjerge.

Vil du fra det sendte dermed kunne svare ja til, at vi har med en speditør at gøre, der dumper lønnen?

- Ja, der er klart ikke betaling til en overenskomstmæssig løn til chaufføren ud fra den betaling, der er opgivet i det fremsendte, siger Flemming Overgaard.

NTG-priser opfordrer chauffører til fusk

Konsekvensen af prisdumpingen over for vognmanden er typisk, at han ifølge 3F dumper lønnen over for chaufføren. Især østeuropæiske chauffører ofte ses køre til lønninger helt ned til 7.500 kroner om måneden i Danmark.

Derudover registreres der ofte brud på køre- hviletidsregler, som går ud over sikkerheden på vejene.

I den forbindelse har Avisen.dk tidligere omtalt NTG. Det skete senest i forbindelse med, at en rumænsk chauffør blev dømt til at betale en bøde på 113.000 kroner i Sverige, efter han blev taget i at manipulere med fartskriveren og dermed også med køre- hviletidsreglerne.

Det er blot én ud af mange sager, som chauffører under NTGs transporter har været indblandet i i Sverige.

Selvom det er svært at dømme en speditør i et kædeansvar herhjemme, skete det alligevel for NTG i 2016. Her blev de dømt i en sag om ulovlig udlandskørsel.

- Deres priser siger meget om, hvorfor chaufførerne føler sig pressede til at fuske, og der må fuskes for at få tingene til at hænge sammen med de priser, siger Michael Rasmussen.

Hos NTG afviser Jesper Petersen, der er koncerndirektør, pure alle anklager om prisdumping.

- Den danske vognmand og 3F har på ingen måde ret i, at NTG udøver prisdumping. Det kan vi med god samvittighed afvise påstanden om, siger Jesper Petersen.

dj's og folk, der danser
Krimi

Dræbte og sårede på natklub på Mallorca

et maleri af et søslag.
Helt vildt

Skibsvrag med milliarder i værdi skal hæves

et byskilt
Krimi

Flere anholdte efter groft overfald på 16-årig ved højlys dag

En smilende mand i sort hvid billede
Kendte

Gustav Winckler: Nu er de begge til salg

en politiafspærring
Krimi

Pågrebet efter skyderi på Nørrebro

Kong Frederik smiler
Debat

Jes Dorph-Petersen: Slap dog af, Frede!

Prins joachim i jakke og slips
Kongelige

Prins Joachim får job på TV

Krimi

Fire mænd sigtet for økonomisk svindel på Facebook

Krimi

Kvinde hjalp 117 personer med at snyde i skat

Kvinde vinker
Kendte

Britney Spears smider ALT tøjet

Kvinde med diadem
Kongelige

Alexandra til numerolog:

Det hedder hun nu

To politifolk på pressemøde
Krimi

Politiet lover åbenhed i Emilie Meng-sag

Smadret bydel
Nyheder

Tornado dræber fem personer

Cyklist på regnvåd vej
Nyheder

I dag kan der falde en hel måneds regn

bil foran bygning
Biler

Her er årets Brugtbil 2024

Nyheder

Partier i fælles front vil sænke skatten

Politilogo på indgangsdør
Krimi

Drama i brugsen:

13-årig stjæler bold

og sparker ansat

Pengesedler og mønter
Nyheder

Snart kan du søge
tilskud på 27.000 kr.

myg sidder på arm
Dyreliv

Sådan holder 
du myggene væk

politi arbejder
Krimi

Knivstikkeri:

15-årig dræbt 
- 14-årig anholdt

dåser i en skraldespand
Nyheder

Nu kommer der
pant på tyske dåser

en edderkop
Dyreliv

Her er sjælden edderkop set for første gang

en mand kigger på fotografen
Kendte

Lars Ranthe:
- Jeg var pattestiv hver weekend

en træner
Sport

Medier: Chelsea og Manchester United er varme på Thomas Frank

Nyheder

Dramatisk udvikling: Auktion over Elvis' berømte ejendom blokeret

en mand
Nyheder

Briterne skal til parlamentsvalg

kø på motorvej
Krimi

Uheld giver kø

og forlænget rejsetid

en kvinde
Kendte

Dansk influencer
kan score millioner

et villakvarter set fra luften
Nyheder

Disse boligejere straffes med højere renter

brandfolk i aktion
Krimi

Novo Nordisk-brand
er under kontrol

Tegning fra retten
Krimi

Mor hørte sin datter

skrige højt i telefonen

under overfald

Morten Olsen og Patrick Mtiliga
Kendte

Fodbold-legende sætter

millionvilla til salg

Røg på stedet
Krimi

Novo Nordisk brænder

En kvinde ligger i en hospitalsseng
Nyheder

20 personer er på

intensivafdeling

efter turbulens

To betjente på stedet
Krimi

Sådan blev

Korsør-manden

anholdt

Janni Ree med armen om sin mand, Karsten Ree.
Kendte

Karsten Ree

hastet på hospitalet

Sløret tegning af manden fra retten
Krimi

LIVE: Dag 4 i

Kirkerup-sagen

Udrejsecenter Kærhovedsgård
Krimi

25-årig tiltalt -

truet til tavshed

Et medlem af Bandidos set fra ryggen med rygmærke
Krimi

Politiet forbyder

Bandidos

Vildt regnvejr ved et hus
Nyheder

En halv måneds

regn på vej

Janni og Karsten Ree med armene om hinanden.
Kendte

Karsten Ree

er helt færdig

Den nedbrændte bygning
Nyheder

De tager regningen

for Børsen-brand

Stødtanden
Nyheder

Stødtand fra mammut

fundet i Danmark

Riley Keough
Kendte

Elvis arving vil forhindre

salg af Graceland

Retten i Holbæk set ude fra
Krimi

Ung mand tiltalt for

drab på massageklinik

portræt kvinde
Sport

Førtidspension: Reform

fik kun få unge i job

Mand og kvinde
Kendte

Friede med Rolex-ur

Nyheder

Israel stopper

amerikansk nyhedsbureau

ulykke lastbiler
Krimi

Ung mand dræbt i

sammenstød med lastbil

portræt mand
Nyheder

Tysk prins afviser

hovedrolle i kupplaner

portræt kvinde
Nyheder

Kosovoske betjente

til danske fængsler

kanon
Nyheder

Øver med atomvåben

portræt mand
Krimi

Kræver 600.000 

til bortført pige

motorvej fra luften
Krimi

Motorvej lukket:

Mand ville hoppe fra bro

retslokale
Krimi

Mænd ville begå terror

et frimærke
Kongelige

Kong Frederik kommer

på nyt frimærke

Nyheder

Passager død efter voldsom turbulens

en bil og en mand på et podie
Biler

Fisker lukker

dansk afdeling

to kvinder
Kendte

Kæresten ramt
af konkurs

en lægehelikopter i luften
Krimi

17-årig hårdt kvæstet

på køreteknisk anlæg

en mand ser olm ud
Sport

Caroline Wozniackis
far i vildt interview

en burger
Nyheder

Tidligere selskab bag dansk burger-kæde går konkurs

1000-kronesedler
Nyheder

Ny grænse for
1000-kroneseddel

en hund
Nyheder

Kvinde dør efter
angreb fra forbudt hund

Restaurant set ude fra
Nyheder

Kæmpe restaurant-kæde går konkurs

Målstreg ved løb
Nyheder

Faldt om med
hjertestop til Royal Run

jordskredssted set fra luften
Nyheder

Nordic Waste-stiftere i søgelyset: Millionudbytter undersøges

piller
Krimi

Lille barn fik opioid
- forældre kræves
idømt fængsel

frugt
Nyheder

Billigere frugt og grønt? Minister vil kigge på muligheden

en abe
Dyreliv

Aber dør som fluer
under ekstrem hedebølge

Kong Frederik løber
Kongelige

Kongen er i mål efter en lang løbsdag

Nyheder

Kronvidne i tys-tys-sag erkender tyveri fra Trump

Dronning Mary
Kongelige

Mary færdiggjorde maleri inden løb

to killinger
Dyreliv

12 killinger efterladt i skov

Portræt Lars Løkke Rasmussen
Nyheder

Løkke erkender at have gennemført skadelig politik

Mand på forbryderbillede
Krimi

Begravede konen levende

personer ved indgang til hospital
Nyheder

Premierminister blev skudt:

Sådan går det nu

Troels Lund Poulsen
Nyheder

Nyt lavpunkt:

Vælgerflugt

Alle fire fra familien
Film og TV

Diamantfamilien

færdige med TV