Vismænd vender tomlen op til kickstart
Finanspolitikken skal styres med stram hånd efter de offentlige investeringer er gennemført Foto: Colourbox
Vismændene ser ingen problemer i de fremrykkede offentlige investeringer, hvis regeringen fører en stram finanspolitik efterfølgende.

Regerings planer om at fremrykke offentlige investeringer for i alt 17,5 milliarder kroner, er i udgangspunktet ikke en dårlig idé. Det kræver bare, at det er en engangsforestilling, og at vi vender tilbage til en disciplineret politik efterfølgende.

Det slog De økonomiske vismænd fast i dag i deres præsentation af vismandsrapporten.

"Spørgsmålet om det er en god ide, er svært at svare på. Men er det noget, der kun sker en enkelt gang, og man derefter går tilbage til sin oprindelige politik, er det ikke noget, der i afgørende grad belaster statsfinanserne," siger overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen og tilføjer:

"Men skabes der mistanke om, at det her er de første dele af et permanent udgiftsskred; så bliver det farligt. Så tillid fra omverdenen til den danske økonomi er helt afgørende," siger han.

For at opgradere tilliden til den danske økonomi er det nødvendigt, at tilbagetrækningsreformen og dagpengereformen gennemføres, og at der foreligger en stramt styret plan for de offentlige investeringer og det offentlige forbrug, slog han fast.

Så for at styrke tilliden til dansk økonomi i udlandet, skal en ting være klart, uddyber Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.

"Når man vælger at stimulere økonomien på denne måde, er det vigtigt, at man samtidigt gennemfører andre handlinger der klart indikerer, at man har tænkt sig at føre en disciplineret finanspolitik hen ad vejen," siger han.