SF om fattiges afsavn: Bliver værre med kontanthjælpsloftet
- Jeg er slet ikke i tvivl om, at det vil få fattigdomsproblemerne til at vokse. Det er også det, som alle fagfolk, der arbejder på området, har været ude og sige, siger SF's socialordfører, Trine Torp, om det nye kontanthjælpsloft. Keld Navntoft/Scanpix
Fattiges problemer med at få råd til mad og medicin er alarmerende, mener SF's Trine Torp. Men regeringens kontanthjælpsloft vil gøre problemet endnu større, advarer hun.

En ny rapport fra SFI viser, at mange fattige i Danmark må give afkald på helt basale ting som lægeordineret medicin og tre daglige måltider.

Men hvis man gennemfører en tilsvarende undersøgelse om nogle år, så risikerer vi, at langt flere fattige må undvære basale ting i hverdagen. I hvert fald hvis regeringen og partierne i blå blok står fast på at indføre et nyt kontatnhjælpsloft.

Sådan lyder kritikken fra SF's socialordfører, Trine Torp.

- Det er alarmerende, at der er borgere i vores samfund, som står i en så svær situation, og jeg er stærkt bekymret for fremtiden, hvis regeringen gennemfører kontanthjælpsloftet og 225 timers-reglen.

- Jeg er slet ikke i tvivl om, at det vil få fattigdomsproblemerne til at vokse. Det er også det, som alle fagfolk, der arbejder på området, har været ude og sige, forklarer Trine Torp.

225 timers-reglen giver problemer

SFI-rapporten konkluderer, at de fattige, der har allersværest ved at få hverdagen til at hænge sammen økonomisk, er enlige kontanthjælpsmodtagere uden børn. Mange af dem kæmper oveni med kronisk sygdom, psykiske lidelser eller misbrugsproblemer.

Og det er netop nogle af dem, som risikerer at blive ramt økonomisk af en ny 225 timers-regel, som giver mulæighed for at skære i ydelserne til arbejdsløse, der ikke arbejder 225 timer om året, advarer Trine Torp.

- Det vil netop skabe problemer for nogle af de her grupper med misbrug og psykiske probleme, der har svært ved at leve op til sådan et krav. Det er helt forkert at lægge op til at skære yderligere ned på deres ydelser, siger hun.

Intet forslag om at sætte kontanthjælpen op

Mens SF-ordføreren advarer stærkt mod at sætte ydelserne ned med et kontanthjælpsloft, så vil hun omvendt ikke gå så langt som at kæmpe for at sætte ydelserne op for at give en håndsrækning til dem, der allerede i dag kæmper med at få økonomien til at hænge sammen. 

 - Man bør kigge på, om de, der modtager kontanthjælp, er placeret det rigtige sted, eller om de i virkeligheden burde modtage en anden ydelse. Men jeg har ikke lige et konkret forslag klar om at sætte kontanthjælpen op, siger Trine Torp.

Hun understreger, at alt ikke kan klares med en check. Der er brug for "en helhedsorienteret indsats", som også fokuserer på de sociale problemer.

- Vi skal blive bedre til at skabe overgange og sammenhænge mellem de indsatser, der bliver sat i værk, og vi skal i højere grad sikre, at borgerne har en koordinerende sagsbehandler, så de ikke selv har ansvaret for at finde rundt i de mange forskellige systemer. 

- Men derudover skal vi selvfølgelig også sikre, at man har et ordentligt økonomisk fundament at bygge videre på, siger Trine Torp

 

via Listen To News