Vestager: Vi handler og tager ansvar
Økonomi- og indenrigsministeren mener, at regeringen både tager ansvar og handler i den nye finanslov. Foto: Jens Dresling
Familierne skal have tryghed for landets økonomi, mener Margrethe Vestager, som samtidig dedikerer finansloven til de svageste.

"Ansvar og handling"

Sådan lyder overskriften på regeringens finanslov for næste år ifølge økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R).

"Vi tager ansvar for den gæld og ubetalte regninger, der er. Men vi handler også, hvor vi laver en grøn omstilling og folk med en psykisk sygdom ser, at der faktisk også bliver gjort noget for dem," siger Margrethe Vestager til Newspaq.

Ifølge ministeren skal de danske familier kunne sige 'ok, der er styr på landets økonomi', når de ser regeringens første finanslov, hvor staten regner med et underskud på 96 milliarder kroner.

Samtidig mener ministeren, at landets mest sårbare også for sin del af kagen, når skattekronerne skal fordeles.

"De mest udsatte mennesker får det bedre. Dem der har levet på starthjælp, dem der er gået i stykker på asylcentrene, de psykisk syge unge eller dem, der ikke har kunnet finde en praktikplads," fortæller Margrethe Vestager.

En stor del af finansieringen til de forskellige gaver kommer via øgede skatter til fem milliarder kroner. Det sker blandt andet ved at hæve afgifterne på slik, øl og tobak. Venstre kritiserer derfor regeringen for at gøre det dyrere at være dansker i en tid, hvor den dugfriske vismandsrapport viser, at danskerne svinger dankortet historisk få gange i forvejen.

"Danskerne opfører sig meget ansvarligt ved at nedbringe gælden. Når vi finansierer ting med afgifter på for eksempel sukker, så er det for at sende et signal med priserne, om at overveje det en ekstra gang, når man køber usundt," forsvarer ministeren sig med.

Før valget lød det fra S-SF, at en pakke cigaretter skulle koste ti kroner mere. I finanslovsforslaget stiger de angiveligt kun med tre kroner. Det har fået Hjerteforeningen og Kræftens Bekæmpelse til at klage over finansloven, fordi den lille stigning på tre kroner ikke vil have nogen effekt på danskernes sundhedsvaner.

Kritikken er gået ind på lystavlen hos ministeren, som er klar til at sætte afgiften op, hen ad vejen.

"Det lytter vi til, og vi følger nøje, hvor meget det betyder at sætte afgiften op med tre kroner. Og hvis det ikke virker, så er jeg klar til at gå videre," siger Margrethe Vestager.

Samtidig kritiserer regeringens støtteparti, Enhedslisten, finansloven, fordi den ikke sender flere pædagoger ud i vuggestuer og børnehaver. De kræver 3.000 flere pædagoger. Også her er ministeren lydhør, men Enhedslisten kan godt glemme at få pædagogerne med på statens budget.

"Det er noget vi kommer til at drøfte med kommunerne til foråret, fordi pædagogerne er ansat der, og derfor hører drøftelsen også hjemme der," slutter ministeren.

Regeringen fremlægger det endelige forslag til finansloven torsdag kl. 14.