VORES VALG Radikale danner regering med S og SF
Margrethe Vestager er valgets suveræne vinder. For begge sider af Folketingssalen er klar til at overbyde hinanden gang på gang for at indynde sig hos den radikale leder. Foto: Casper Dalhoff / POLFOTO
Topmedlem i partiet er sikker. Nu står den atter på ministerbiler.

I øjeblikket er det bare Margrethe Vestagers pris, som Helle Thorning-Schmidt (S) sidder og forhandler færdig i hemmelighed på et Amager-hotel.

Selve spørgsmålet om, hvorvidt Det Radikale Venstre skal med i regeringen, er afgjort. Det fortæller et højtstående medlem af partiet.

"Nu er det jo sådan, at bordet fanger i politik. Og vi har siddet ved det forhandlingsbord så lang tid, at vi er blevet fanget af bordet," forklarer det mangeårige medlem af den radikale ledelse.

Hvis ikke De Radikale skulle have været med i Thorning-Schmidts regering, skulle de have forladt forhandlingerne for længe siden, lyder forklaringen.

"Man sidder ikke med i så mange dage, hvis man ikke er sikker på at nå til enighed. Lad os sige det på den måde: Det sker!," siger kilden i partiet.

Ifølge ph.d. i statskundskab i statskundskab og valgforsker ved Århus Universitet, Rune Stubager, kommer S og SF i den grad til at betale ved kasse ét for at opnå radikal gunst.

"Prisen bliver høj for Helle Thorning-Schmidt, for lige nu byder de borgerlige ud med et hav af tilbud til Margrethe Vestager på radikal politik, de vil tilbyde at gennemføre med hende, hvis hun springer i målet," forklarer Stubager.

Han siger dog samtidig, at Helle Thorning-Schmidt nærmest er pisket til at betale den pris, Margrethe Vestager kræver, hvis hun vil have en holdbar regering.

"De Radikale vil kunne blive fristet af alt for mange gode tilbud. Og de tilbud vil de jo kunne tage imod helt uden problemer, hvis de står uden for regeringen og blot er parlamentarisk grundlag, så det har Helle Thorning-Schmidt ganske enkelt ikke råd til sker, hvis hun vil have sin regering til at hænge sammen" siger Rune Stubager.