Administration 

Verdens dårlige samvittighed langer ud efter Danmark

AppleMark

Vesten bør blive mere beskeden, og Danmarks udlændingedebat er sørgelig. Nobelprisvinderen og menneskerettighedsforkæmperen Desmond Tutu fortæller i et stort interview med Nyhedsavisen om sine drømme for verden.

Vi indleder interviewet med en kort bøn. Men efter, der er sagt »amen«, liver Desmond Tutu op og er klar til kamp. Den tidligere ærkebiskop i Sydafrika og nobelprisvinder er efterhånden blevet 76 år, men det har ikke mindsket hans energi, når det kommer til at tale verdens udsattes sag.

»Det vil min kone også meget gerne vide,« siger han og griner sin høje, hurtige latter, da Nyhedsavisen spørger, hvorfor han ikke bruger sin tid på en golfbane ligesom mange andre pensionister.

»Det er til dels, fordi jeg ikke mener, at man tilhører sig selv, når man har vundet Nobels fredspris. Man må ikke blive alt for selvhøjtidelig og højt på strå, men man har en forpligtelse over for verdenssamfundet. Det er et stort privilegium,« forklarer han.

Og Desmond Tutu har på ingen måde sagtnet farten de seneste år. Han har lige været på en stor foredragsturne i USA, hvor han blandt andet har revset Israel for landets behandling af palæstinenserne (som han sammenligner med apartheid i Sydafrika), den forfærdelige situation i Zimbabwe (hvor landets diktator, Robert Mugabe, har svaret på kritikken med at kalde Tutu for en »vred, ond og bitter lille biskop«) og kæmpet for homoseksuelles rettigheder (homoseksualitet er forbudt i mange afrikanske lande).

Verden hænger sammen

Desmond Tutu har i flere årtier været et symbol på kampen mod undertrykkelse. Sammen med Nelson Mandela satte han ansigt på sorte sydafrikaneres lidelser under apartheid-styret, og derefter blev hans navn synonymt med forsoning og tilgivelse, da han stod i spidsen for Sandheds- og Forsoningskommissionen. Dens arbejde kredsede om åbenhed og tilgivelse mellem landets sorte og hvide befolkning og var baseret på Desmond Tutus filosofi om »ubuntu«.

»En person er en person gennem andre mennesker. Du kan ikke være menneskelig i isolation. Du er kun menneskelig i relationer til andre,« som han forklarer det.

Det er det samme budskab, han forsøger at få igennem, når det kommer til de kræfter i for eksempel Danmark, der vil isolere sig selv og ordne sine egne problemer, før man hjælper resten af verden.

»Men kan ikke være en isoleret lille ø. Vi tilhører verdenssamfundet, og der er så meget, man får fra det. Jeg ville være meget ked af det, hvis et land som Danmark begyndte at vende sig væk fra verden, for I var en af de mest engagerede kræfter i vores kamp mod apartheid,« siger han.

»Kan du forestille dig, hvad der var sket, hvis USA efter Anden Verdenskrig havde tænkt: Nu løser vi vores problemer, før vi tager os af resten af verden. Ingen har nogensinde den luksus, fordi vi tilhører et globalt samfund.«

Jeg er skuffet, Danmark

Men der er ikke mange rosende ord til overs for USA, når snakken falder på Irak-krigen. Desmond Tutu var en af de ivrigste modstandere af krigen før invasionen i 2003. Men Tutu vil ikke afvise krig for enhver pris. Han beskriver nemlig ikke sig selv som pacifist, men som fredselsker.

»En pacifist, som vi egentlig alle burde være, er en person, der i ingen situation kan retfærddiggøre, at han bruger vold. Selv hvis en person brød ind i hans hjem og voldtog hans kone og børn, ville han ikke kunne blive provokeret til at bruge vold. Jeg siger, at man så vidt muligt skal kæmpe med ikke-voldelige midler. Men jeg tror, der er tidspunkter, hvor vold kan retfærdiggøres.«

Som under apartheid-kampen?

»Ja. Kirken lærer dig, at du kan have en retfærdig krig eller revolution, men en pacifist siger NEJ. Jeg siger, at der er ekstreme tidspunkter, hvor det er den aller sidste mulighed,« siger Desmond Tutu og fortsætter med en længere forklaring på, hvorfor Irak-krigen på ingen måde kan kaldes »retfærdig«.

I korthed handler det om tre grunde. At våbeninspektørerne ikke fik mere tid, og krig derfor ikke var sidste udvej. At FN ikke bakkede op om krigen, og den derfor ikke blev erklæret af en gyldig autoritet. Og endelig at chancerne for succes var alt, alt for små.

»Selv den mest partiske person vil sige, at det her er en af de værste katastrofer, den mest katastrofale fejl nogensinde.«

Da Nyhedsavisen gør opmærksom på, at Danmark gik med i krigen, bliver Desmond Tutu for første gang i interviewet stille. Efter et tavst øjeblik trækker han vejret dybt og siger med foldede hænder:

»Jeg er meget skuffet. Meget, meget skuffet.«

Bedre bliver det ikke, når snakken falder på den danske udlændingedebat.

»Det er sådan et sørgeligt niveau at debattere på.«

Bøsser skal have lov

En anden af Tutus mærkesager er homoseksuelles rettigheder. I sidste uge trak han igen overskrifter verden rundt for sin skarpe kritik af de afrikanske landes modstand mod homoseksuelle. De fleste steder er det tabu at være homoseksuel, mange steder er det forbudt. Tutu giver intet for de kristne, som bruger religionen som undskyldning, når det kommer til at diskriminere og forfølge homoseksuelle.

»Personligt kan jeg ikke forestille mig, at Jesus er homofobisk. I alle andre tilfælde er Jesus på de undertrykte og forfulgtes side. Og så får vi at vide, at i dette ene tilfælde er han imod dem. Det giver ingen mening,« siger han og vender tilbage til begrebet om en retfærdig kamp.

»En af de måder, man kan bedømme på, om folk har ret, er at kigge på den måde, de kæmper på. Mange af de mennesker, som er imod homoseksuelle, opfører sig vederstyggeligt. De har ret til deres synspunkt, men de bør udtrykke det på en måde, som er mere acceptabel,« forklarer han.

I samme åndedrag får den yderste, kristne højrefløjs militante abortmodstandere i USA et stød med på vejen.

»Har du set nogle af de folk, som er imod abort? Som rent faktisk er i stand til at slå andre ihjel. Slå læger ihjel, som udfører abort. Hvordan kan man nogensinde hævde, at man sætter høj pris på menneskeliv, når man gør det ved at tage et andet menneskes liv. Det giver bare ingen mening,« siger Desmond Tutu.

Han slår ud med armene, mens hans øjne får et skær af opgivenhed.

Vesten står bag

Interviewet er ved at være forbi. Tutu er træt, men tillader alligevel et sidste spørgsmål, da der er fire et halvt minut tilbage af audiensen. Han har givet så mange interview gennem tiden, at hans indre ur fortæller ham, hvornår de 30 minutter er ved at rinde ud.

Da Nyhedsavisen spørger, om der er grund til at være optimistisk for det afrikanske kontinents fremtid, retter han sig frem i stolen og hæver stemmen. Han er tydeligvis blevet provokeret af spørgsmålet, og smider derfor svaret tilbage mod Vesten.

»Der er både gode ting og dårlig ting. Og nogle af dem er skabt af Vesten. Kan du huske, at Vesten plejede at støtte Savimbi (oprørsleder i Angola, red.), og Vesten plejede at støtte Mobutu (diktator i Congo/Zaire, red.). De var stedfortrædere for parterne i Den Kolde Krig, og dengang var Vesten ligeglad med deres menneskerettighedsbrud. Så nogle af vores onder kan lægges på Vestens dørtrin.«

»Man kan også sige, at Vestens historie ikke nødvendigvis er noget at være stolt af. Når du tænker på holocaust og de mange diktaturer, som har været bare i dette århundrede: Grækenland, Spanien, Portugal. Når man tænker på, hvor lang tid disse lande har været frie. Nogle gange ville det klæde Vesten at være en lille smule mere beskeden og ikke så højt på strå.«

»Det tog jeres lande århundreder at udvikle sig, og selv nu kan de ikke hævde at være helt perfekte, men pludselig vil I have, at vi...«

Desmond Tutu sukker.

»Vi har været frie i Sydafrika i 13 år. Ikke 30, men 13 år, og nu siger de hvorfor er I sådan? Jeg retfærdiggør ikke mange af de ting, som bør være bedre. Det er derfor, jeg fordømmer situationerne i Darfur og Zimbabwe. Men vi har også gjort det ret godt. Vi har lært verden, hvad man skal gøre efter en konflikt. Verden vil lære af os. Og vi har den mest beundrede statsleder i verden: Nelson Mandela.«

Og Dem selv...

»Ja,« siger han og griner højt, inden han klapper sig på lårene og siger tak. Tiden er gået.

faktaboks

Desmond Tutu blev født i 1931 i Transvaal i Sydafrika. Hans far var skolelærer og gik højt op i, at sønnen fik en uddannelse.

Han har været gift med Leah Tutu siden 1955 og har fire børn.

Efter et voldsomt oprør i det sorte township Soweto i 1976 blev Tutu en ihærdig kritiker af Sydafrikas hvide styre.

I 1984 fik han Nobels fredspris for sin kamp mod apartheid.

I 1989 blev han den første sorte ærkebiskop i Sydafrika.

Efter apartheid-styrets fald stod han i spidsen for Sandheds- og Forsoningskommissionen, der gjorde op med fortiden.

Han kæmper fortsat for menneskerettigheder i Sydafrika og resten af verden.

portræt mand
Kendte

Ville afbryde Forræder

Nyheder

Amerikanske styrker til Danmark

blå blink
Krimi

Drabstiltalt:

Han ville brænde skib af

pusher street på christiania
Krimi

Christiania-beboer tjente

20 millioner på hash

person cykler i regnen
Nyheder

Vådeste april i 150 år

mand poserer
Krimi

Stig Tøfting tiltalt

for vold

Tekst der skal minde om kollonner i en avis.
Livsstil

Optimistiske danskere:

Sommeren kommer snart 

mus
Dyreliv

Mange mus i år:

Sådan slipper du af

med dem

Krimi

Omkom på fiskekutter:

Hævder han gik amok 

politibiler holder foran retsbygning
Krimi

Bombetrussel:

Østre Landsret evakueret 

kong frederik smiler
Kongelige

Kong Frederik åbner ny metro 

politibil med påskriften politi
Krimi

Fandt narko og pistol:

To anholdt 

to personer står på christiansborg
Nyheder

Snagede i mails:

Folketinget brød loven

kvinde med briller
Kendte

Politiker knust af sorg:

Mistede nyfødt datter

Nyheder

Store bededag: Lukkede

skoler og fri til ansatte

bil holder på fortov
Krimi

Bilist opdagede røveri og

kørte ind i gerningsmand 

påfulgetæppe
Kongelige

Dronning Margrethe har

designet nyt Tivoli-tæppe 

folk sidder i solen
Nyheder

Lun weekend venter 

en klase vindruer på en stok
Mad og drikke

Dårligste vinproduktion i 62 år

Nyheder

Norsk mord-sigtet milliardær frikendes

et pilleglas
Sundhed

Forskning: D-vitamin hæmmer kræft

en bil på et fortov
Krimi

Fodgænger i alvorlig ulykke

Nyheder

Harvey Weinsteins voldtægtsdom omstødt

kraner i bybilledet
Krimi

Mand er faldet ned fra kran under arbejde

en sangerinde på scenen
Kendte

Superstjerne flyver første klasse - datteren på monkey

Sukkenes bro i Venedig
Rejser

Tusinder køber billet til Venedig 

portræt mand
Kendte

Populær vært

må trække stikket

portræt mand
Krimi

Politiet efterlyser:
Tag ikke kontakt

logo på retsbygning
Krimi

Forældre må ikke

kramme deres søn 

Mand og kvinde
Nyheder

Nye billeder: Sådan

har du aldrig set dem

Mand og kvinde
Kendte

Flytter sammen

Nyheder

Børsen: Driften er normal

Mand og kvinde
Kendte

Nyt ansigt for

150.000 kroner

rød mælle
Sport

Vingerne er faldet af

kø på motorvej
Krimi

Hagl skaber

kaos på motorvej

portræt mand
Nyheder

Tre skibe angrebet

Nyheder

Vi sætter stadig

hveder på bordet

portræt mand
Nyheder

Forlanger svar om

massegrave i Gaza

et par sidder ved et telt
Livsstil

Campingpladser er populære – campingvogne er ikke

kastrup lufthavn
Nyheder

Flystrejke aflyser fly fra Københavns Lufthavn

en lille bil ved den røde løber
Biler

Pioneren Prius

en auktionarius
Helt vildt

Klimt-maleri solgt for 224 mio. kroner

demonstranter med et flag
Nyheder

Rapper dømt til døden 

En smadret bil på en vej
Krimi

Kvinde dræbt i ulykke – mand fængslet

en kæmpe villa ned til en sø
Livsstil

Her er landets dyreste boliger

Nyheder

Boeing i stor krise

en by i et rødt skær
Helt vildt

Athen ser rødt

Mand med indkøbsvogn fyldt med øl og sodavand
Nyheder

Grænsehandel med øl og sodavand lever på lånt tid

Kim Kardashian og Kanye West
Kendte

Superstjerne vil lave porno

Gamle bygninger set ude fra
Krimi

Fem drenge tiltalt for vold på Herlufsholm Kostskole

Lyshåret kvinde foran flag
Kendte

Elvira Pitzner er gravid

Nyheder

Anbefaler prøver i skolen med kunstig intelligens

mand smiler
Kongelige

Grev Nikolais store brøler

Blå blink på politibil
Nyheder

To børn fundet døde i Sverige

Kø på landevej
Nyheder

Dødsulykke:

Hovedvej helt lukket

Biblioteksbygning set ude fra
Nyheder

Politiet skyder og dræber mand på bibliotek

Kvinde poserer på rød løber
Kendte

Fotograf var uvilligt vidne til stjernes bilsex

Mand taler med to kvinder
Debat

Søren Baastrup: Bål, brunsviger og bodyshaming

sanger på scenen
Kendte

Johnny Cash

klar med nyt album 

kvinde med rødt øje
Kongelige

Dronningen ser rødt 

tyk person holder sig på dellerne
Sundhed

Ung forsker:

BMI er forældet

butik smadret
Biler

Smadrede ind i Netto:

Nu kaldes bilen tilbage

politi til stede på vej
Krimi

Politiet massivt til stede

i boligområde 

Nyheder

Dommer til Trump-advokat:

Du er ved at miste al

troværdighed

person ser tv
Film og TV

Streamingtjeneste

vil stoppe deling af

koder 

Retten i aarhus set udefra
Krimi

Tasketyve gik efter ældre kvinder

mand går med alligator
Helt vildt

Video: Nedlægger

alligator på åben gade

folk på vej ind i bygning
Mad og drikke

Stopper salg af

chokolade

Politifolk og en politibil i en skolegård.
Krimi

Seks syrebomber

kastet ind i skolegård

Katerina og Elvira Pitzner på den røde løber.
Kendte

Diamantfamilien

afslører forlovelse

Siden af en politibil
Krimi

16-årig dreng anholdt

efter bombetrussel

En lilla skattekiste
Nyheder

Ægte dansk skattejagt:

Gemmer kiste med

500.000 kroner 

Fra folketinget
Nyheder

Løsgænger

stifter nyt parti

En kuglepen på en lottokupon
Helt vildt

Bliver aldrig

vildere

Hylder i et supermarked.
Nyheder

Dårligt nyt for

forbrugerne

Ulrik Sjølin
Krimi

Betjent brød regel -

tiltalt blev frifundet

Lars Ulrich bag trommerne medtungen ud af munden
Kendte

Koster 48 millioner

En travl hospitalsgang
Nyheder

Frygter for

patientsikkerheden

Nyheder

Gløder blusser

op på Børsen