Venstre ser frem til tid uden De Konservative
Lars Løkke Rasmussen skal nu for første gang i karrieren igang med arbejdet som oppositionsleder. Han kan se frem til et liv uden De Konservative og Dansk Folkepartis stive blikke og pusten i nakken. Foto: Jens Dige / POLFOTO
Venstres Landsmøde i Odense kommer i høj grad til at handle om den økonomiske politik - men også en nyprofilering af partiet som liberalt.

For første gang i ti år holder Venstre sit store landsmøde som oppositionsparti, når Folketingets største parti i weekenden debatterer på sit landsmøde i Odense.

Venstre melder og rekordmange tilmeldinger til landsmødet, der som traditionen siger kommer til at stå i Odense Congress Center.

Regeringsmagten blev tabt, men selvom den politiske situation nu er en anden, så kommer budskabet og debatten fra talerstolen til at ligne sidste år.

"Det er klart, at det er en anden rolle at være regeringsparti og have statsministerposten. Men det kommer ikke til at ændre på vores politik; vi vil fortsat stå for en ansvarlig økonomisk politik, hvor det ikke skal være dyrere at være dansker. Det vil i høj grad præge debatterne på landsmødet," lyder det fra politisk ordfører Ellen Trane Nørby, der i samme åndedræt kritiserer den nye regerings økonomiske politik.

Venstre er efter valget landets største parti målt på mandater i Folketinget og selvom magten er tabt til ærkefjenderne Socialdemokraterne, så bliver landsmødet ikke afholdt med sørgebind og nedslåede miner, lyder spådommen fra ordføreren.

Partiet kan nu igen ånde frit uden snærende bånd fra regeringspartneren De Konservative.

"Der er ingen tvivl om, at Venstre nu kan have en klarere profil, fordi vi ikke skal afstemme alle vores beslutninger med De Konservative som regeringspartner. Det giver også en frihed at være oppositionsparti, men vi står for samme politik som før valget," siger Ellen Trane Nørby.

På sidste års landsmøde kritiserede flere ældre medlemmer af Venstre partiet for at have forladt den liberale løbebane. Den samme kritik lyder nu fra Liberal Alliance, der har fået mere agt og magt.

Ellen Trane Nørby bøjer af på kritikken af, at Venstre er blevet et blå socialdemokrati. Men i lighed med, at der er et Dansk Folkeparti og et Socialistisk Folkeparti, skal Venstre i høj grad profilere sig som et liberalt folkeparti.

"Vi er et liberalt folkeparti som favner bredt. Hvis vi kigger på meningsmålingerne lige for tiden, så bakker mere end hver tredje dansker op om Venstre. Vi gik frem ved valget, og nu skal vi positionere os som et bredt liberalt folkeparti," siger den politiske ordfører.

Venstre fik ved Folketingsvalget i år 26,7 procent af stemmerne. Det rakte til et ekstra mandat, og nu er partiet Folketingets største med 47 mandater over for Socialdemokraternes 44. Næsten 950.000 vælgere satte krydset ved liste V.