Venstre i rødt gavehumør: Freder fradrag for fagforening
Venstres næstformand Kristian Jensen vil ikke pille ved fradraget for fagforeninger, hvis blå blok skal danne regering. FOTO: Henning Bagger/Scanpix
Venstre har tidligere truet med at rulle det forhøjede fradrag for fagforeningskontingenter tilbage. Næstformand Kristian Jensen siger nu, at en blå regering ikke kommer til at pille ved fradraget.

Det blev op til 900 kroner dyrere om året at være medlem af en fagforening, da den borgerlige regering med Lars Løkke Rasmussen (V) i spidsen i 2010 halverede fradraget for faglige kontingenter.

I efteråret skruede SR-regeringen med støtte fra venstrefløjen fradraget op igen.

Venstre har betegnet det som 'bestikkelse' af fagbevægelsen og givet udtryk for, at en ny borgerlig regering vil overveje at rulle beslutningen tilbage.

Men kort før valget afviser næstformand Kristian Jensen nu over for Avisen.dk, at der vil blive pillet ved fagforeningsrabatten, hvis blå blok vinder valget.

- Vi har ikke nogen planer om at ændre på fradragsretten for faglige kontingenter, siger han direkte adspurgt.

Stor fordel for dyre fagforeninger

Fradraget på faglige kontingenter blev under den borgerlige regering sat ned til 3.000 kroner årligt, men lyder nu igen på 6.000 kroner.

Det høje fradrag udgør især en fordel for medlemmer af 'røde' fagforeninger med høje kontingenter - som for eksempel 3f, HK og Dansk Metal.

For medlemmer af billigere 'gule' fagforeninger som Krifa og Det Faglige Hus, som ikke tegner kollektive overenskomster, gør fradraget næsten ingen forskel.

I januar lød det fra Venstres finansordfører Peter Christensen, at fradraget igen kunne blive nedsat under en kommende blå regering.

- Vi er imod fradrag for fagforeningskontingenter, så det vil vi kigge på, hvornår man vil kunne ændre det, sagde han til Politiken.

Kristian Jensen er overrasket over citatet og afviser, at fradraget vil blive nedsat.

- Det har vi ikke noget forslag om, siger han.

LO: Vigtig udmelding fra Venstre

I hovedorganisationen LO er det stor begejstring over, at Venstre nu tilsyneladende freder det omdiskuterede fradrag.

- Det er en vigtig udmelding for lønmodtagerne i Danmark. Hvis det ender med, at Venstre får regeringsmagten, vil vi holde dem fast på, at de her i valgkampen har givet klart udtryk for, at de ikke vil ændre på fradragsretten for faglige kontingenter, siger næstformand Lizette Risgaard.

Lizette Risgaard undrer sig dog over, hvad hun kalder 'politisk slingrekurs' i Venstre, og håber på, at også partiformand Lars Løkke Rasmussen vil bekræfte det nye standpunkt.

via Listen To News