V: Lokalpolitikere ansvarlige for sagssjusk
Eyvind Vesselbo (V) mener ikke, det er nok, at ministeren taget en snak med KL-formanden. Foto: Colourbox
Når kommunernes sagsbehandlere overtræder loven i otte ud at ti sager om anbragte børn, så falder det tilbage på de politiske ledelser.

Socialt udsatte børn og unge svigtes i stor stil ude i kommunerne, fordi de politiske ledere forvalter deres opgave for dårligt.

Sådan lyder kritikken fra Venstres socialordfører Eyvind Vesselbo, efter offentliggørelsen af en rapport fra Ankestyrelsen, der viser, at der sker fejl i otte ud af ti sager.

"I første omgang er det politikerne ude i kommunerne, som ikke får styret deres embedsmænd på den rigtige måde. I mange kommuner styrer embedsmændene sagsbehandlingen ud fra økonomien, som bliver fastlagt af politikerne," siger Eyvind Vesselbo til Newspaq.

Han mener ikke, at de socialrådgivere, der skal forvalte sagerne med de anbragte og hjemsendte børn og unge, kan klandres for lovovertrædelser, der blandt andet drejer sig om, at den lovpligtige børnesamtale ikke er blevet holdt.

"De arbejder ud fra de vilkår, de har. Det er politikerne og embedsmændene i de sociale forvaltninger, som skruer nogle vilkår sammen, som socialrådgiverne er nødt til at følge. Det her er ikke anstændigt. Vi kan ikke acceptere det," siger han.

Socialminister Karen Hækkerup (S) er rystet over den høje fejlprocent i sagerne. Hun vil nu drøfte problemerne med formand for Kommunernes Landsforening, Jan Trøjborg.

"Jeg tror ikke, der er nogen, der synes, det her er i orden. Det kan der ikke være tvivl om. Vi skylder børnene at gøre vores allerbedste for at hjælpe dem. Det synes jeg ikke, man har gjort," siger hun.

Eyvind Vesselbo mener ikke, det er nok, at ministeren taget en snak med KL-formanden.

"Når kommunerne ikke kan finde ud af det, så må vi andre gribe ind. Ministeren må indkalde socialordførerne allerede i de næste par dage. Og så skal vi drøfte, om det er kommunerne, der skal føre det her tilsyn med sig selv," siger han.

Kommunernes Landsforening har endnu ikke reageret på Newspaqs henvendelse.