Fejl på fejl i sager om udsatte børn
Den 56 sider lange rapport fra Ankestyrelsen tegner et kulsort billede af sagsbehandlingen i kommunerne. Foto: colourbox
83 procent af kommunernes sager om anbragte børn og unge overholder ikke loven. Børnesamtaler bliver stort set aldrig holdt.

Hver gang en dansk kommune beslutter at flytte eller hjemsende ti børn og unge, så er der fejl i otte af sagerne. ¨

Det skriver Politiken på baggrund af en undersøgelse fra Ankestyrelsen, der er statens vagthund i sociale sager.

"Det er så trist. Undersøgelsen viser, at der stort set ikke er nogen sager, hvor loven bliver overholdt," siger socialminister Karen Hækkerup (S) til Politiken.

Formanden for Dansk Socialrådgiverforening, hvis medlemmer behandler sagerne i kommunerne, forklarer, hvorfor fejlprocenten er så høj.

"Det er klart, at socialrådgiverne skal gøre alt for at leve op til lovens krav. Men det er altså et meget tæt kludetæppe af en meget vanskelig opgave, som er præget af akut indgriben," siger Bettina Post til Newspaq.

Socialministeren vil senere i dag drøfte sagen med formanden for Kommunernes Landsforening, Jan Trøjborg.

En af de fejl der ses ofte er, at kommunerne ikke holder de samtaler med børnene, som de ellers skal i følge loven.

Det viser den 56 sider lange rapport fra Ankestyrelsen, der handler om børn og unge fra 12 til 17 år.

"Det er for mig at se ualmindelig kritisabelt, at der ikke er fagligt belæg for at hjemtage de her 12-17-årige i 50 pct. af de sager, hvor de har dykket ned i det," siger Karen Hækkerup til Politiken.

KL-formand Jan Trøjborg mener, at mange af sagerne drejer sig om procedurefejl.

"Jeg har i går skrevet et ret krast brev ud til kommunerne om, at vi skal sørge for, at det er i orden. Det kan ikke nytte noget, at formkravene, uanset hvor formalistiske de synes at være, ikke bliver opfyldt. Og jeg erkender blankt, at det ikke er godt nok," siger Jan Trøjborg til Politiken.