USA 2012 USAs dream team kan vinde 2012
Lidt rokeringer på broen skal der til, men så skulle USA valget 2012 være afgjort (sådan da) AP Photo/Carolyn Kaster
Lidt rokeringer skal der til, men så er det valg hjemme.

Hvis amerikansk valgpolitik var styret af sund fornuft og klarsyn, burde det være en selvfølge at Barack Obama vinder næste valg i overvældende fin stil. Men nogle få ting skal ske inden.

Naturligvis skal der skabes flere job, og økonomien skal blive mere sund og benzinpriserne skal ned igen. Alle disse forhold, måske bortset fra benzinpriserne, der jo går op ved økonomisk vækst, synes i gang.

Og naturligvis har Barack Obama forhindringer på vejen, selv om penge til at købe valgkamp for ikke er blandt dem.

Trumfen

Hemmeligheden bag en sikker sejr er en dame ved navn Hillary Clinton, nu på tredje år en stilsikker udenrigsminister. Barack Obama og hun gennemgik et gigantisk slag i 2008 valgkampen, men har forsonet sig.

Hvis Obama kan overtale Hillary Clinton til at blive vicepræsidentkandidat vil alle de republikanske parties aller, aller værste mareridt gå i opfyldelse. Hun har allerede mere end tydeligt vist, at hun gerne vil have jobbet og har enorm støtte i samfundet.

Obamas nuværende vicepræsident Joe Biden, mangeårig leder af senatets udenrigsudvalg, vil ganske givet være kisteglad for at bytte med Clinton. Han har allerede haft en rolle i flere udenrigspolitiske sager.

[pagebreak]Dream team

Obama er i henhold til Gallup USAs mest beundrede mand, selv om te-selskabet og alle mulige republikanere er på nakken af ham. Og Hillary Clinton? Hun har været den mest beundrede kvinde i en halv snes år.

Faktisk er Fru Clinton så beundret, at hun hele 13 gange har været vinder i beundringskapløbet. Her matcher hun Eleanor Roosevelt. Begge moderne politikere er overvældende ledere af deres køns kategorier i henhold til Gallup den 27 december.

Demokraterne vejrer alvorlig magtforskydning. Det skulle nemlig ikke undre, om Clinton efter to Obama perioder kan overtage broen. Ingen vil efter sådan en karriere, der også omfatter år som senator og præsidentfrue, tvivle på, om ikke USA endelig skal have en kvindelig præsident.

Det ville give 12-16 år med en demokrat ved roret og mulighed for at skabe de forandringer, som Obama blev valgt på, men som ikke er lykkedes endnu.

USA 2012

Dan Larsen er Avisen.dk's USA-ekspert. Han har i en årrække været USA-korrespondent for danske medier. I den kommende tid vil han følge USA med særlig vægt på fagbevægelsen og valget i 2012.