USA 2012 Det lysner med flere nye job i USA
Den 23. december underskrev præsident Obama forlængelsen af en særlig skattelettelse for arbejdere. Det var en sejr over republikanerne i kongressen. AP Photo/Haraz N. Ghanbari
Stille jubel i Det Hvide Hus. Arbejdsløsheden lavest siden Barack Obama blev præsident i 2009.

Den amerikanske økonomi har støt skabt over 100.000 nye job hver måned det sidste halve år. I sidste måned var tallet sågar 200.000. De gode tal kommer i halen på andre positive nyheder for supermagtens trængte økonomi.

Et af de mest åbenlyse gode tal er arbejdsløsheden, der nu er faldet til 8,5 procent.

På intet tidspunkt siden Obama blev præsident har det været lavere. Tallet er lidt vanskeligt at gennemskue, fordi det kun dækker folk, der aktivt søger arbejde og ikke alle dem, der har givet op.

USAs industri har således oprettet halvanden million nye job i 2011.

Valget 2012

Det amerikanske præsidentvalg, der er kædet sammen med kongresvalg og mængder af lokale valg i stater og byer, drejer sig om økonomien og især jobsituationen.

Derfor vækker de gode nyheder stille jubel i Det Hvide Hus.

Mere behersket er jubelen hos Barack Obamas republikanske udfordrere, der gerne så (men selvfølgelig ikke siger det), at det hele gik værre for demokraten i spidsen for regeringen. De sagde, at det var da rart, men slet ikke nok.

Republikanerne vedbliver at tampe løs på deres holdning om at uden større besparelser og skattelettelser til de rige, kommer økonomien ikke i gang.

Mitt Romney, leder af det republikanske felt sagde, at ”Obama ikke aner, hvordan økonomien fungerer.” De mange nye job var da ”gode nyheder og ingen grund til at fejre noget som helst.”

Romney fastholder sin (ukorrekte) påstand om, at Barack Obama har kostet USA 24 millioner fuldtidsjob.

[pagebreak]Ikke superman endnu

Obama har ikke travlt med at erklære sig for en job superman, fordi trenden kunne vende trods gode bagvedliggende statistikker. En af dem er, at forbrugerne, fundamentet i amerikansk økonomi, var gavmilde med julegaverne.

”Det går i den rigtige retning,” udtalte præsidenten fredag. ”Det går støt fremad med jobskabelsen.”

En anden statistik siger, at faldet i arbejdsløsheden rent faktisk skyldes nye job og ikke frustrerede arbejdssøgende, der gav op og smed CV'et på møddingen. Der blev skabt 212.000 job i industrien, mens 12.000 offentligt ansatte blev fyret.

Det amerikanske arbejdsministerium foretager hver måned målinger af jobtilstandene for både erhvervslivet og private husholdninger. Resultaterne er meget forskellige.

I de sidste 6 måneder har gennemsnittet for private rapporteringer været 230.000 nye job om måneden og for erhvervslivet 142.000. Det arbejder man så med statistisk og når de aktuelle tal.

Grundlæggende set skal den amerikanske økonomi skabe 125-150.000 nye job hver måned for at modsvare tilvæksten i befolkningen og holde arbejdsløsheden stabil.

De små virksomheder

Ude i kanterne af økonomien er der andre positive udviklinger. Det ser ud til, at rigtig mange mennesker har fået arbejde i små foretagender eller som selvstændige.

Den gruppe forsvinder fra arbejdsløshedsstatistikken, men dukker ikke op blandt de nye job, fordi disse arbejdspladser er udenfor arbejdsministeriets statistikker.

Den måske mest lovende statistik kommer fra et firma, der er specialiseret i udbetaling af lønninger for erhvervslivets små virksomheder.

Dette firma, ADP, har i henhold til The New York Times igangsat 325.000 nye job-udbetalinger alene i december. Det tyder på et voldsom udvikling i denne sektor.

USA 2012

Dan Larsen er Avisen.dk's USA-ekspert. Han har i en årrække været USA-korrespondent for danske medier. I den kommende tid vil han følge USA med særlig vægt på fagbevægelsen og valget i 2012.