Udlændinge ejer hver 7. hus på villavejen
Realkreditobligationer er så populære, at udlændinge står i kø for at købe dem. Danskerne er knap så ivrige.

Går du ned ad en dansk villavej, er hvert syvende hus i princippet delvist ejet af en udlænding.

De udenlandske investorer er nemlig så glade for de danske realkreditobligationer, at de nu ejer 14,1 procent af dem alle, viser beregninger fra Nordea.

- Det betyder, at hvis man går ned ad en gennemsnitlig dansk villavej, så vil hver 7. boligejer reelt have lånt de penge, han har købt sin bolig for, af en udlænding, skriver bankens boligøkonom Lise Nytoft Bergmann.

Boligøkonomen har regnet på tal fra Danmarks Nationalbanks Værdipapirstatistik for juli 2012.

Og hvor udlandets ejerandel af de danske realkreditobligationer lå på 12,5 procent for to år siden, så udgør den nu 14,1 procent - en stigning på 13 procent.

- Det vidner om, at Danmarks status som sikker havn fortsat står meget stærkt i investorernes bevidsthed, og at begrebet "sikkerhed" har overtaget tronskamlen fra det tidligere mind-set "afkast", påpeger Lise Nytoft Bergmann.

I modsætning til de udenlandske investorer, falder danskerne ejerandel af realkreditobligationerne.

I juli var 3,4 procent af de danske realkreditobligationer ejet af en dansk familie. For to år siden lå den tilsvarende direkte ejerandel på 4,5 procent.

- Det svarer til, at de danske familier har solgt næsten hver 4. af de realkreditobligationer, de har haft liggende i deres "pengeskab", uden at erhverve sig en tilsvarende ny - og det på blot to år, skriver boligøkonomen.

/ritzau/