Togføreren, betjenten og geologen angriber Løhdes plan: 'Det er bare spin'
Jesper Guldbransen, Niels Poulsen og Jørgen Jensen er statsansatte. De ser ikke positivt på Sophie Løhdes planer om at mindske 'løngabet'. Foto: Privat/GEUS/Politiforbundet
Forud for overenskomstforhandlingerne vil minister for offentlig innovation, Sophie Løhde (V), have kig på de statsansattes løn. Tre statsansatte beskylder det for at være spin og talmagi.

Minister for offentlig innovation, Sophie Løhde (V), har meldt klart ud frem mod forhandlingerne om en ny overenskomst. 

Løngabet mellem den offentlige og private sektor skal mindskes, mener ministeren. Derfor skal de 180.000 statsansatte forberede sig på, at der ikke er udsigt til lønstigninger i en ny overenskomst, hvis det stod til Sophie Løhde.

Avisen.dk har talt med tre statsansatte om, hvordan de ser på udmeldingen, og hvad de selv håber på at se i en ny overenskomst.

Foto: GEUS

Niels E. Poulsen, geolog og tillidsrepræsentant hos GEUS

Hvad synes du om Sophie Løhdes udmelding? 

- Efter min mening er det bare spin. Hvordan ville det nogensinde skulle være, som hun påstår? De sidste tredive år har man haft en udligningsordning, der kun giver 80 procent i forhold til det private. Det er umuligt, at tallene skulle passe. Hun siger det her, fordi hun vil opnå så billig en overenskomst som overhovedet mulig, siger Niels Poulsen.

Hvilke ønsker har du til en ny overenskomst?

- At vi følger den linje, der har været gennem mange år. At man får nogle konkrete arbejdstider på plads. Man vil også kigge på frokosten for de offentligt ansatte. Der skal vi have fuld kompensation, hvis man vil inddrage frokosten.

Foto: Privat


Jesper Guldbrandsen, togfører hos DSB
Hvad synes du om Sophie Løhdes udmelding?

- Jeg tænker, at det er en statistik, der er taget ud af en sammenhæng, så den giver bedst mening for hendes argument. Det vil være ødelæggende, hvis vi skulle til at forhandle løn individuelt, og jeg tror samlet set, det ville betyde, at flere må gå ned i løn. Jeg er helt enig i, at lønstigningerne ikke skal stikke af, men jeg synes hun leger med tallene.

Hvilke ønsker har du til en ny overenskomst?

- Jeg tror, det her er et udspil, der ender ud i, at man laver en længere arbejdsdag. Jeg så gerne, at man fik kigget på, hvor lang en arbejdsdag må være. Jeg tænker det her udspil om at pille ved lønnen, handler om at man i sidste ende vil forsøge at lave en længere arbejdsdag.

- Og så er der alt det med betalte frokostpauser, der i manges job slet ikke ville give mening - især ikke i mit.

Foto: Politiforbundet

Jørgen Jensen, tillidsmand i Vestegnens Politi

Hvad synes du om Sophie Løhdes udmelding?

- Jeg kender godt den regnemodel fra Moderniseringsstyrelsen, hvor de påstår, at der skulle være et løngab. De vælger nogle meget bestemte kvartaler ud, der skulle vise, at der er opstået et løngab. Det er jeg bare ikke enig i. Det her blev også håndteret for to år siden ved sidste overenskomst. Så det kan hun godt pakke sammen. Det er bare at tage den samme gamle historie igen.

Hvilke ønsker har du til en ny overenskomst?

- Jeg så gerne, at der kom en kraftig procentuel lønstigning i den næste periode. Nu er vi ude af finanskrisen, og i årene efter har vi været meget tilbageholdende. Mine kolleger i politiet har en forventning om en pæn procentuel lønstigning. Flere fritvalgsordninger mellem frihed, løn og pension, så man mere individuelt kan sammensætte. Man har forskellige behov alt efter, hvor man er i livet - om man er ny betjent med fem børn eller er tæt på pensionen.