Tusk: Der er ikke nok fremskridt i brexitforhandlinger
- Ved at være kreative i vores tilgang til disse emner kan vi nå løsninger, som både virker for de øvrige EU-lande og for Storbritannien, siger Theresa May til Donald Tusk under møde i London. Foto: Jonathan Brady/AFP
Både Storbritannien og EU-landene har glæde af et godt samarbejde og partnerskab efter brexit, siger May.

Der er endnu ikke sket tilstrækkelige fremskridt i Brexit-forhandlingerne til, at de kan bevæges ind i den næste fase, hvor det fremtidige forhold og handel er på dagsordenen, siger EU-præsident Donald Tusk, som tirsdag havde drøftelser i London med den britiske premierminister, Theresa May.

Men Tusk roser den britiske regering for "en ny opbyggelig og realistisk tone".

- Det viser, at troen på, at man både kan få i pose og i sæk omsider er ved at svinde bort - det håber jeg i hvert fald, sagde Tusk efter at have ført drøftelser med May i Downing Street.

- Vi vil drøfte vore fremtidige relationer til Storbritannien, når der er sket, hvad der er såkaldt "tilstrækkeligt med fremskridt." Begge sider arbejder på det, men hvis man spørger mig, så vil jeg sige, at det ikke er sket endnu, tilføjede han.

Briterne ønsker at rykke videre i forhandlingerne, der for øjeblikket gælder budgetforpligtelser. Spørgsmål om emner som EU-borgeres status, når de bor i Storbritannien, og de fremtidige handelsrelationer mellem Storbritannien trænger sig mere og mere på i London.

Theresa May lagde navnligt vægt på økonomi og sikkerhedspolitik, da hun mødte Tusk i London.

- Ved at være kreative i vores tilgang til disse emner kan vi nå løsninger, som både fungerer for de øvrige EU-lande og for Storbritannien, sagde hun op til drøftelserne med EU-præsidenten.

- Og vi kan opretholde et samarbejde og partnerskab mellem Storbritannien og EU, betonede May, da hun stod sammen med Tusk foran pejsen i Downing Street 10.

Forslag, som den britiske premierminister, kom med i en tale i Firenze i fredags, skal forsøges omsat til papirer på forhandlingsbordet.

May bad i sin tale i Firenze for første gang om en overgangsordning på cirka to år, når briterne forlader EU 29. marts 2019 ved midnat.

Men den overgangsordning vil EU først forhandle om, når der er fremskridt i forhandlingerne om penge, borgernes rettigheder og fremtidens grænsekontrol.

/ritzau/Reuters