Tusinder kan miste kørekortet efter nytår
Antallet af bilister kan blive kraftigt reduceret efter nytår, hvor mange diabetikere risikerer at miste kørekortet. Foto: Colourbox
Fra nytår kan tusinder af danskere med diabetes miste deres kørekort. Nye, stramme EU- regler rammer skævt, mener Diabetesforeningen.

Farvel til kørekortet i op til et år og goddag til en ny køreprøve.

Det kan blive de barske realiteter for tusindvis af danskere efter nytår, når nye og strammere EU-regler for kørekort træder i kraft for diabetikere.

Oplever en diabetiker mere end et tilfælde af for lavt blodsukker (hypoglykæmi, red.), hvor der er brug for andres hjælp, så er det farvel til kørekortet i mindst et år.

Ifølge beregninger fra Diabetesforeningen kan det betyde, at 7.000 danskere er i overhængende fare for at miste kørekortet.

Men diabetes er ikke det samme som et forhøjet antal trafikuheld.

"Det er ikke et stort problem i forhold til diabetikere. De har ikke flere trafikuheld end andre bilister. Det viser undersøgelser fra England," siger chef for politisk afdeling i Diabetesforeningen, jurist Charlotte Rulffs Klausen, til Newspaq.

Forskningen viser, at lavt blodsukker, der kan give svimmelhed, krampe og synsforstyrrelser i de værste tilfælde, for langt de fleste diabetikere sker om natten.

Diabetesforeningen frygter, at de nye regler kan sætte gang i en automatreaktion blandt læger og fagfolk, der vil ramme skævt for diabetikere med meget milde tilfælde af for lavt blodsukker.

Foreningen udelukker dog ikke, at diabetes kan medføre en trafiksikkerhedsmæssig risiko, men at danske diabetikere, der er dygtige til at pleje deres sygdom, kan blive unødigt hårdt ramt af fælles EU-regler.

I Folketinget er man opmærksom på risikoen for, at reglerne kan være unødigt stramme.

"Vi skal se på, om reglerne kan få konsekvenser, som er utilsigtede, men trafiksikkerhed skal altid veje tungt. Det er vigtigt for mig, at vi ikke rammer folk på deres mobilitet," siger Karsten Nonbo fra Venstre, der er ordfører inden for kørekortregler.

Han bakkes op af Socialdemokraternes trafikordfører Rasmus Prehn, der vægrer sig ved at EU-reglerne kan ramme en stor gruppe mennesker, som ikke oplever problemer med deres sygdom.

"Det gør indtryk på mig, at Diabetesforeningen vurderer, at en stor gruppe risikerer at miste kørekortet. Det er også problematisk, at mange risikerer at blive ramt på deres erhverv," siger trafikordføreren.

Trafiksikkerhed skal altid være øverst i prioriteringerne, når der laves regler, men de nye EU-regler kan stramme skruen for meget, mener Rasmus Prehn.

"Der skal være en balance i tingene, men er det, som forskningen viser, at der ikke er flere uheld blandt diabetikere, så skal vi undersøge, om de her regler er for stramme," lyder det fra trafikordføreren.

Epileptikere, der kan lide af voldsomme rystelser, rammes ikke af de nye regler.