Turkish tvinger piloter på lange køreture
Den lange køretur frem og tilbage over Bosporus-strædet er med til at udmatte piloter. Foto: Wiki Media/Bertil Videt
Nye anklager om dårligt og potentielt farligt arbejdsmiljø for piloter rammer nu Turkish Airlines.

Rækken af afsløringer om det forfærdelige arbejdsklima i Turkish Airlines synes uden ende.

I dagens Politiken kommer det nu frem, at piloter bliver tvunget ud på lange køreture mellem lufthavne, så de ikke får den påkrævede hvile, der sikrer passagerenes sikkerhed.

"Det er en krænkelse af sikkerheden, men de tyrkiske piloter tør ikke klage af frygt for at miste deres job," siger en anonym ikke-tyrkisk pilot til avisen.

Problemet er, at piloterne selv skal stå for transporten mellem Istanbuls to store lufthavne på hver sin side af Bosporus-strædet. Og den regner flyselskabet gerne med i piloternes obligatoriske hviletid.

En anden pilot fortæller om de benhårde vagtskemaer, der gør, at piloterne ikke møder friske på job.

"Vagtplanerne er dræbende. Man kan møde på arbejde en mandag morgen kl. 07 og slutte klokken 17. Så kan man blive bedt om at begynde tirsdag morgen klokken 05 og arbejde 12 timer, inden man skal arbejde igen," forklarer han.

Turkish Airlines afviser blankt anklagerne fra de i alt 13 anonyme piloter, Politiken har talt med.

"Mellem arbejdet er hviletiden almindeligvis det dobbelte af minimumskravet," skriver adm. direktør Temel Kotil i en mail.

Turkish Airlines blev tidligere i år kåret som Europas bedste. På få år er selskabet vokset fra et lille nationalt foretagende til i dag at arbejde globalt.