Troels Lund kan nægte at svare
Troels Lund fastholder, at han ikke har noget at skjule. Foto: Joachim Adrian / POLFOTO
To hovedpersoner i sagen om Skats behandling af Helle Thornings personoplysninger i skattesagen kan nægte at svare på spørgsmål.

Kommissionen, der skal vende hver en sten i behandlingen af Helle Thornings (S) skattesag, kan få det svært med svar fra to af sagens hovedpersoner.

Tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen (V) og nuværende departementschef Peter Loft kan alle nægte at svare på undersøgelseskommissionens spørgsmål.

Det skyldes loven om undersøgelseskommissioner, hvor personer, der antages at have et strafansvar, ikke har pligt til at svare, forklarer lektor i forvaltningsret Sten Bønsing fra Aalborg Universitet.

"Det er min vurdering, at Troels Lund Poulsen og Peter Loft godt kan vælge ikke at udtale sig, da det ikke kan afvises, at der bliver rejst en sag mod dem senere, og man har ikke pligt til at levere beviser mod sig selv," siger han til Newspaq.

I behandlingen af Thornings personlige oplysninger i sagen om hendes mand var skattepligtig i Danmark, gælder fritagelsen for at svare nemlig de to toppersoner i Skatteministeriet, da sagen rullede i første omgang, vurderer eksperten.

Den tredje hovedperson, skatteministerens spindoktor Peter Arnfeldt er beskyldt for at forsøge at lække Helle Thornings personlige oplysninger til Ekstra Bladet. Han er dog ikke med sikkerhed fritaget for at svare. Det afhænger ifølge Sten Bønsing om, hvad kommissionen fokuserer på.

"Umiddelbart er det kun den del der vedrører presset på Skat København, som skal undersøges, og ikke hvem der har lækket noget til pressen, så jeg vurderer ikke, at Peter Arnfeldt har noget at frygte i den sag," forklarer han.

Troels Lund har tidligere sagt, at han vil svare på samtlige spørgsmål, som kommissionen måtte have. Han ville dog ikke svare på pressens spørgsmål.

Alle kan indkaldes som vidne i en undersøgelseskommission, og alle har fri adgang til at se vidnerne forklare sig. S-SF vil nu have undersøgelsen udvidet, så alle tænkelige personer med viden, heriblandt tidligere statsminister Lars Løkke (V), kan komme i vidneskranken.

Justitsministeriet er i øjeblikket ved at finde dommere, advokater og eksperter til kommissionen, som nuværende skatteminister Thor Möger (SF) har besluttet skal nedsættes.