Troels Kløvedal: Karriere og jordomsejlinger er bare ren overflade
- Det man helst vil huskes for er, at man var glad - og at man var et ordentligt menneske, siger Troels Kløvedal. Foto: Kim Haugaard / Ritzau Scanpix (arkivfoto)
Troels Kløvedal ønsker ikke medlidenhed, men vil gerne bedømmes på, hvordan han har opført sig.
Den dødsmærkede forfatter og jordomsejler Troels Kløvedal ønsker ingen medlidenhed, siger han i et interview med BT:
 
- Jeg vil som alle andre bedømmes på, hvad jeg har lavet, og hvordan jeg har opført mig her i livet.
 
Troels Kløvedal tilføjer, at når man er der, hvor han er nu, er "det som om alt det ydre skrælles af":
 
- Sådan er der nok også mange andre mennesker, der er i den situation. Karriere, jordomsejlinger, mange bøger i mange oplag, film, foredrag, priser og så videre bliver ren overflade. Det man helst vil huskes for er, at man var glad - og at man var et ordentligt menneske.
 
Troels Kløvedal ved, at han skal dø. Det fik han at vide i 2016. Dengang gav han sig selv mellem to måneder og et halvt år at leve i.
 
Men han er her stadig, og udgav sin seneste bog i december. Den er blevet modtaget med begejstring af kritikerne og sælger ifølge BT uhørt godt. Bogen er indtil videre trykt i fem oplag og kan præstere et salgstal på omkring 65.000, skriver BT.
 
Troels Kløvedal er ramt af den uhelbredelige nervesygdom ALS, og han bliver hele tiden fysisk svagere. Længe har han mistet stemmen og kommunikerer via en iPad.
 
Han har tidligere sagt til BT, at hans krop forlader ham stille og roligt, og at han bevæger sig med plejere, respirator og iltflaske efter sig.
 
Fornylig sagde sønnen Mikkel Beha Erichsen til Ekstra Bladet, at faren efter omstændighederne har det godt.
 
Troels Kløvedal bliver 75 år 2. april.