Tre år efter stress-sammenbrud i tv-studie: Sådan kom Line Baun ovenpå
- Valget stod mellem at gå ned en gang til eller skabe en ny tilværelse, så det var ikke et rigtig valg, siger Line Baun Danielsen til Avisen.dk Foto: Ida Marie Odegaard/Ritzau Scanpix
Line Baun Danielsen blev i 2016 ramt af stress. I dag er hun ikke bare kommet ovenpå, hun styrer selv sin tilværelse.

Line Baun Danielsen stod i et tv-studie og måtte klamre sig til en bordkant, som om hun befandt sig på et skib i høj sø.

For tre år siden blev det for meget for den erfarne tv-vært, der var blevet ramt af stress og nu kunne mærke den fysiske reaktion i kroppen. I dag har hun taget kontrollen over sit eget liv, men lever stadig med stressen som en følgesvend.

28 år i tv-branchen, hvor skruen blev strammet mere og mere, to hjemmeboende børn og en gammel mor, der ikke havde andre. Der var pres på i hverdagen, og Line Baun Danielsen havde været konstant syg i en længere periode med bihulebetændelse og øjenbetændelse. Hun tog piller for at holde smerten ud om dagen, og om natten tog hun piller for at kunne sove.

- Min krop sagde hele tiden til mig ”jeg kan ikke mere”, men jeg lyttede ikke, indtil jeg en dag sad i kantinen efter en middagsudsendelse, hvor stressen må have strålet ud af mig, og en kollega spurgte mig, om jeg var okay? Og så brød jeg grædende sammen, fortæller hun.

Svært ved at slippe jobbet

Line Baun Danielsens læge ville egentlig sygemelde hende i tre måneder, men hun insisterede på at komme tilbage til arbejdspladsen efter kort tid, så efter fire uger var hun tilbage på skærmen på TV 2 Lorry. Hun elskede sin arbejdsplads, også selvom hun kunne mærke, at arbejdet tærede mere og mere på hende.

- Som det er de fleste steder, der bliver finansierede af offentlige penge, så skal man lave mere og mere med færre og færre penge, men enhver idiot kan sige sig selv, at det ikke kan lade sig gøre. Men jeg havde dårlig samvittighed over for mine kollegaer, som bare skulle løbe endnu hurtigere, mens jeg var væk, siger hun.

Line Baun Danielsen har været vært for mange forskellige programmer på TV 2. Her ses hun i Go' morgen Danmark. Foto: Christian Als/Ritzau Scanpix

Det tog ikke engang to uger, før Line Baun Danielsen igen mærkede hjertebanken og en snurren i hovedet, og denne gang var der ingen vej uden om. Hun blev nødt til at gentænke sit liv.

- Valget stod mellem at gå ned en gang til eller skabe en ny tilværelse, så det var ikke et rigtig valg. Jeg havde ingen idé om, det ville lykkes med at lave en tilværelse uden for hamsterhjulet, men jeg var nødt til det. Uden et fleksibelt arbejdsliv kunne jeg ikke have et godt liv, eller måske et liv overhovedet, siger hun.

Et helt nyt liv

I dag arbejder Line Baun Danielsen som selvstændig kommunikationsrådgiver, hvor hun hjælper andre med at optræde foran skærme og forsamlinger. Hun bruger sine erfaringer fra sin tid på tv til at klæde folk på til at udtrykke sig og gøre deres budskaber helt klare. Og så har hun en blog, hvor hun også deler ud af sine oplevelser og erfaringer.

Den tidligere tv-vært mener ikke, at hendes historie er unik. Tværtimod ser hun en kæmpe tendens i samfundet, som hun synes, det er vigtigt, at vi går i mod.

-  Vi burde som samfund tænke mere i, hvordan den enkelte medarbejder har det og ikke, hvordan personen performer og producerer. Jeg er ikke i tvivl om, at vi ville kunne gribe tidligere ind, inden det går helt galt, siger hun.

Som et centralt mantra i sit liv lader Line Baun Danielsen ikke længere stressen overvinde hende. Hun gentager for sig selv ”det har gået indtil nu, hvorfor skulle det ikke gå længere”. Hun undgår ikke at presse sig selv, men hun mærker efter og reagerer.

- Jeg presser stadig citronen til det yderste engang imellem, men så tager jeg det også med ro bagefter. Du kan tåle at være presset engang imellem, men du kan ikke tåle at være presset hele tiden, forklarer hun.

Line Baun Danielsen har haft en lang karriere på TV 2. Her ses hun sammen med blandt andet Jes Dorph tilbage i 1994, da TV 2 stadig var en ny kanal. Foto: Kurt Petersen/Ritzau Scanpix

via Listen To News