Jobcenter til ledige: Tag arbejde til lavere løn

Ledige danskere fik en lidt speciel opfordring fra jobcentret.
Ledige danskere fik en lidt speciel opfordring fra jobcentret.
Ledige danskere fik en lidt speciel opfordring fra jobcentret. Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix

Ledige fik brev fra jobcenter i Gladsaxe, som opfordrede dem til at tage job til "lavere" løn. Nu beklager kommunen ordlyden: Vi opfordrer ikke til underbetaling. Det skriver Fagbladet 3F.

"Formålet med dagpengereformen er, at det bliver mere attraktivt at tage et arbejde, - også i kortere tid og til en eventuelt lavere løn". Sådan skrev Jobcentret i Gladsaxe i et brev til ledige dagpengemodtagere dagen før juleaften. Og det faldt flere medlemmer i 3F København for brystet.

De undrede sig og kontaktede deres a-kasse.

- Brevet kan læses, som om ledige nu skal gå ud og underbyde andre for at få forlænget deres dagpenge. Det kan jo ikke være rigtigt, siger Søren Becher, a-kasseleder i 3F København, der understreger, at jobcentrene har pligt til at sikre, at borgerne aktiveres og formidles arbejde med ordnede forhold.

Formanden for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget i Gladsaxe Kommune, Flemming Holst (Ø), kan godt forstå, hvis medlemmer af 3F undrer sig over sætningen om lavere løn - og hvad den lavere løn har at gøre med optjening af dagpenge.

- Jeg vil dog understrege, at det ikke er fordi Jobcenter Gladsaxe er gået ind i en kampagne for underbetaling. Når jobcentret selv formidler job - hvad enten det er løntilskuds-, deltids-, vikar eller ordinære fuldtidsjob, skal det altid være på overenskomstlignende vilkår. Altså hvad der er normalt på området, siger Flemming Holst.

Formuleringen om "til en eventuelt lavere løn" er ikke noget jobcentret selv har fundet på. Den er hentet fra en hjemmeside i STAR (Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering).

STAR vil ikke kommentere, men henviser til en udtalelse fra daværende beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen, som talte om et dagpengesystem, "der gør det mere attraktivt at tage et arbejde - også i kort tid og til lavere løn". Jørn Neergaard er ikke længere minister.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.