Færre virksomheder tager elever: 10.000 mangler elevplads

- Flere end 7 ud af 10 virksomheder tager ikke udannelsesansvaret på deres skuldre, men vil gerne råbe op om mangel på arbejdskraft og flaskehalse. Det mener jeg er en anelse hyklerisk, siger Mie Dalskov Pihl. (Foto: Foto: Scanpix arkiv)

Mens mere end 10.000 unge mangler praktikplads, falder antallet af virksomheder, der tager lærlinge.

Mens mere end 10.000 unge mangler praktikplads, falder antallet af virksomheder, der tager lærlinge.

Blandt private virksomheder med mindst fire ansatte var der i 2013 lærlinge i 27.500 virksomheder. To år senere var tallet faldet til 26.800.

I samme periode er antallet unge, der mangler en praktikplads, vokset dramatisk. Mens der i 2013 var 7.800 unge uden praktikplads i en virksomhed, stod 10.600 unge i begyndelsen af i år i kø til en praktikplads - det svarer til en stigning på 36 procent.
Det skriver Ugebrevet A4 på baggrund af en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

- Desværre har vi gennem nogle år vidst, at det kun er 3 ud af 10 virksomheder, der tager lærlinge. Men det er bekymrende, at udviklingen nu viser, at virksomhederne er begyndt at tage endnu mindre ansvar for uddannelsen af fremtidens faglærte, siger chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Mie Dalskov Pihl.

Udviklingen er sket på trods af flere års politisk fokus på, at Danmark indenfor det næste årti vil opleve massiv mangel på faglært arbejdskraft. Derfor blev der i 2015 gennemført reform af erhvervsuddannelserne, men udviklingen er alligevel gået den forkerte vej påpeger Mie Dalskov Pihl.

- Flere end 7 ud af 10 virksomheder tager ikke udannelsesansvaret på deres skuldre, men vil gerne råbe op om mangel på arbejdskraft og flaskehalse. Det mener jeg er en anelse hyklerisk, siger chefanalytikeren.

Forbundssekretær i 3f Søren Heisel mener at mangelen på praktikpladser er en af de afgørende årsager til, at de unge holder sig væk fra erhvervsuddannelserne. Han vil have de virksomheder, der ikke tager lærlinge, til at betale til dem, der påtager sig et uddannelsesansvar, og have det offentlige til at fremme praktikpladser gennem sin udbudspolitik.

- Det ligger lige til højrebenet at indføre klausuler sådan, at man som virksomhed skal have en vis procentdel lærlinge blandt de ansatte, hvis man vil bygge for kommuner, regioner og stat. Ellers skal man simpelthen ikke have opgaven, lyder et forslag fra Søren Heisel.

Dansk Arbejdsgiverforening (DA) ønsker ikke at komme med deres bud på, hvordan der rettes op på den negative udvikling.

"Vi har desværre ingen kommentarer", lyder det skriftlige svar fra DA, som henviser til, at netop udfordringen omkring praktikpladser i denne måned er på dagsordenen i de verserende trepartsforhandlinger.