Thulesen Dahl: Vi har sagt zig, ikke zag
Pia Kjærsgaard og Kristian Thulesen Dahl på Dansk Folkepartis årsmøde i Herning. Claus Bonnerup
Kristian Thulesen Dahl forklarer DF's skiftende dagpengekurs. "Det er højest zagzig," siger han.

Dansk Folkeparti har skiftet gevaldigt holdning til dagpengespørgsmålet i partiets levetid.

Her giver den nyvalgte formand, Kristian Thulesen Dahl, en forklaring.

Men hvorfor kan Dansk Folkepart ikke finde ud af, om man skal forsvare eller angribe dagpengene? At I har været på den her zigzag-kurs?

"Jeg synes jo kun, vi har sagt zig, men ikke zag. Forstået på den måde, at de økonomiske konsekvenser af finanskrisen gør, at man simpelthen må lave en pakke, der er troværdig i forhold til den langsigtede økonomi."

"Der hvor skiftet omkring vores holdning til dagpenge kom, var tiden efter finanskrisen. Men med den forudsætning, at reformen trådte i kraft på et tidspunkt, hvor væksten var kommet i gang igen."

Allerhøjeste er der tale om zagzig

Har I lidt svært ved at blive enige med jer selv?

"Vi synes ikke, der er nogen modsætning mellem på den ene side at lave en dagpengereform, som dansk økonomi har brug for på længere sigt. Og så indfase den på en måde, så det bliver tåleligt for de mennesker, der skal leve med det."

Men kursen har slingret. Du erkender, at I har været på zigzag-kurs?

"Jeg synes ikke, der er tale om zigzag, allerhøjeste er der tale om zagzig."

"På det tidspunkt, hvor vi helst så, at vi slet ikke skulle røre ved dagpengeperideon, til at vi accepterer at gøre det, der er der selvfølgelig sket en ændring. Men det vi gør med at åbne for en forlængelse af dagpengeperioden, synes jeg, flugter fuldstændig i forhold til det, vi sagde dengang og det, vi sagde, i valgkampen."

Dagpengereform nødvendig for troværdig økonomi

Kan du forklare de vælgere, som undrer sig, hvad der er sket siden Dansk Folkeparti først ville bevare dagpengene, og siden medvirkede til en massiv beskæring og nu igen vil forlænge perioden?

"Frem til finanskrisen var vi rimeligt konsistente på, at vi ikke ville røre ved dagpengene. Og flere gange var der optræk til, at der skulle gøres noget fra den daværende regering, hvor vi så sagde nej."

"Da vi så skulle til at lave en økonomisk pakke, som var troværdig på langt sigt, så vurderede vi, at det var nødvendigt at gøre noget alligevel. Der tog vi så Arbejdsmarkedskommissionens forslag til en dagpengereform ind og gennemførte det."

"Det blev skrevet både i aftaleteksten og i pressemeddelelsen fra ministeriet, at vi gjorde det på en måde, så forkortelsen af dagpengeperioden først skulle træde i kraft på det tidspunkt, hvor der igen blev mangel på arbejdskraft. Det var derfor en realistisk vurdering af, at så kunne folk få et job igen."

"Det, vi kunne se i valgkampen sidste år, var, at det ikke gik så stærkt fremad, som vi havde håbet med beskæftigelsen. Derfor sagde vi allerede dér - for at der ikke skulle være nogen tvivl - at vi ville arbejde for en midlertidig forlængelse af dagpengene."