Ny DF-formand på vild slingretur om dagpenge
Kristian Thulesen Dahl med Dannebrog i ryggen lod i sin årsmødetale forstå, at han går ind for, at dagpengeperioden bliver forlænget yderligere. Claus Bonnerup
Den nyvalgte formand for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, har flere gange sagt et og gjort noget andet i forhold til dagpenge.

Først den ene vej og så den anden vej ...

Da Kristian Thulesen Dahl (DF) i weekenden forslog, at dagpengeperioden forlænges yderligere for de mange, som risikerer at miste ydelsen, var det endnu et herresving i en gammel politisk slingrevals.

Det viser Avisen.dks gennemgang af Thulesens Dahls udmeldinger på dagpengeområdet de seneste små ti år.

Den nyvalgte formand har nemlig flere gange forsvaret dagpengenes indretning, for derefter at medvirke til markante ændringer.

Slingreturen citat for citat

Kristian Thulesen Dahls zigzag-kurs startede helt tilbage i 2003, hvor han talte den daværende regering ret imod, fordi den planlagde besparelser på dagpengene.

"Det er ikke særlig sympatisk at begynde at regulere folk på overførsler. Vi må trække regeringen tilbage på rette spor," sagde han til Dagbladet Information 26.august, 2003.

Efter finanslovsforhandlingerne samme år stod det klart, at regeringen med støtte fra DF gennemførte besparleser på dagpengene for 170 mio. kroner.

I 2010 gennemførte VKO-samarbejdet den meget omdiskuterede dagpengereform. Men inden da gjorde Kristian Thulesen Dahl meget for at forsvare ydelsen.

"Der, hvor vi sætter stopklodsen ned, det er, når regeringen vil ind og ændre på hele strukturen på vores arbejdsmarked og vil sætte dagpengeperioden ned fra fire år til to år,” sagde han til Ritzau 21.oktober, 2008.

I januar 2010 gentog han sin modstand mod besparelser dagpengene

"Vi kan under ingen omstændigheder støtte reformer, der skærer i efterlønnen eller sænker dagpengeperioden," fastslog Kristian Thulesen Dahl over for Jyllands-Posten, 9.januar, 2010.

Thulesen forsvarer sig

Over for Avisen.dk erkender den nyvalgte partiformand, at han til dels har skiftet kurs i forhold til dagpengene.

"Jeg synes ikke, der er tale om zigzag, allerhøjeste er der tale om zagzig," siger han, og tilføjer:

"På det tidspunkt, hvor vi helst så, at vi slet ikke skulle røre ved dagpengeperideon, til at vi så accepterer at gøre det, der er der selvfølgelig sket en ændring. Men det vi gør nu, synes jeg, flugter fuldstændig i forhold til det, vi sagde dengang og det vi sagde i valgkampen."

Læs hele interviewet med Kristian Thulesen Dahl om dagpengene her.

Kommentator: Dagpenge ikke hjerteblod for DF

Elisabet Svane, der er politisk redaktør på Fyens Stiftstidende og forfatter til bogen: 'Pia K. - årene ved magten fra 2009' om Pia Kjærsgaard, vurderer, at Dansk Folkeparti er villige til at gå på kompromiser om dagpengene, fordi ydelsen ikke hører til blandt partiets absolutte mærkesager.

"Dagpengene er ikke lige som udlændingepolitikken hjerteblod for partiet. Dagpenge er mere, hvad man kan kalde tilvalgshjerteblod," siger hun, og peger på DF's historie.

"Historisk starter de med EU og Udlændingere og først senere kommer det sociale poltiske ind som et væsentlig element, fordi de kan se en idé i at blive den almindelige danskeres parti, som kan konkurrere med Socialdemokraterne," forklarer Elisabet Svane.

Redaktøren understreger, at den seneste melding fra Thulesen Dahl om at forlænge dagpengene i høj grad handler om drilleri.

"Den har karakter af at ville udstille regeringens vanskeligeheder," slår hun fast.

Endelige minder Elisabet Svane om, at det var Dansk Folkeparti, som i 2010 foreslog den borgerlige regering at beskære dagpengeperioden fra to til fire år.

Læs Elisabeth Svanes klumme fra dengang her.