Det tyder på, at der er fundet en løsning for dansk realkredit i bankunionen, som EU's stats- og regeringschefer skal drøfte på et EU-topmødet i Bruxelles.
Det siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) til Folketingets Europaudvalg, før hun tager til topmødet.
Løsningen fremgår af det kompromis, som eurolandenes finansministre enedes om, før finansministre fra alle EU-lande forhandler onsdag.
- Som det forventes nu, er hensynet til realkreditten afspejlet i kompromissét, siger Helle Thorning-Schmidt.
Danmark stiller fire krav til bankunionen, fastslår statsministeren
- At realkreditten har en fornuftig status. At det bygger på et "bail-in"-system, som vi kender fra den danske måde (så bankerne betaler bankpakker, ikke skatteyderne). At der er ligebehandling mellem eurolande og ikke-eurolande, og at der er en effektiv beslutningsprocedure, hvis en bank skal afvikles.
- Det er de ting, som betyder noget for Danmark, siger Helle Thorning-Schmidt.
Dansk Folkeparti og Enhedslisten kræver en folkeafstemning om EU's bankunion, skønt Justitsministeriets lovkontor endnu ikke har afgjort, om Danmark afgiver mere suverænitet end tilladt i grundloven.
De er for tidligt ude, mener statsministeren.
- Regeringen har ikke taget stilling. Vi holder det meget åbent. Man kan først tage stilling til, om det er i dansk interesse at deltage, når man har det hele på bordet. Så vil vi lave en redegørelse om fordele og ulemper, siger Helle Thorning-Schmidt.
Hun har kontaktet EU-kommissionens formand, José Manuel Barroso, om den danske realkredit, ligesom danske ministre og Folketingets Europaudvalg har gjort deres EU-partnere opmærksom på problemet.
/ritzau/
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.