Thorning giver oppositionen mere magt
"Det er faktisk lidt usædvanligt, at regeringen selv kommer og siger til Folketinget, at nu vil vi gerne diskutere, hvordan Folketinget selv kan kontrollere regeringen," siger Helle Thorning-Schmidt. Foto: Peter Hove Olesen / POLFOTO
Regeringen lægger op til mere kontrol af sig selv. Folketinget skal bedre kunne holde snor i magthaverne, lyder det fra statsministeren.

Folketinget skal have bedre mulighed for at kontrollere regeringen.

Det mener landets regeringschef, som er klar til at give oppositionen mere magt.

"Vi siger til Folketinget, at hvis de gerne vil, så er vi parat til at diskutere, hvordan Folketinget - udover de nuværende regler - får bedre mulighed for at kontrollere regeringen," siger Helle Thorning-Schmidt (S) til Newspaq.

Før valget sagde Helle Thorning, at 40 procent af Folketingets politikere skal være nok til at starte en uvildig kommissionsundersøgelse, hvor vidner kan blive afhørt.

Men Socialdemokraternes tanker om, hvordan konkrollen skal foregå, kom aldrig over statsministerens læber.

"Vi vil nu diskuterer det med Folketinget, det er det der står i regeringsgrundlaget," lyder svaret fra Helle Thorning og uddyber:

"Det er faktisk lidt usædvanligt, at regeringen selv kommer og siger til Folketinget, at nu vil vi gerne diskutere, hvordan Folketinget selv kan kontrollere regeringen. Men det er det vi vil, og som vi går i gang med nu."

Enhedslisten har stillet forslaget om de 40 procent, så en opposition for eksempel kunne have undersøgt jægerbogssagen, den såkaldte overbetaling af privathospitaler eller de påståede CIA-flyvninger på Grønland.

Dermed ser det ud til, at der er flertal i Folketinget for bedre kontrol, da også Dansk Folkeparti melder sig klar. Venstre er dog imod forslaget.

"Det er dyrt og involverer mange mennesker. Og hvis der ikke er et flertal, som vil agere på baggrund af undersøgelsen, så er det jo ofte spildt arbejde," siger politisk ordfører Ellen Trane Nørby (V) til Newspaq.