VORES VALG

Thorning får det enormt svært

Det smalle flertal vil give Helle Thorning-Schmidt problemer, det forudser valgforsker efter valggyser.
Helle Thorning-Schmidt og Stephen Kinnock forlader boligen på Østerbro, da sejren var i hus.
Helle Thorning-Schmidt og Stephen Kinnock forlader boligen på Østerbro, da sejren var i hus. Foto: Mogens Flindt / POLFOTO

Når Helle Thorning-Schmidt den kommende tid kaster sig ud i tilværelsen som statsminister, så bliver det rart at kunne lune sig i ministerbilen, men det bliver hårdt slid på Christiansborg.

For nok har de røde partier erobret magten, men da flertallet er smalt (92 mandater), så får hun masser af udfordringer med at holde sammen på tropperne i den spraglede regering.

"Det betyder, at der ikke er råd til alt for mange afvigelser i den røde blok. De skal have stort set alle deres mandater på plads til hver afstemning, hvor de ikke er enige med de borgerlige," siger Rune Stubager, valgforsker ved Århus Universitet, til Newspaq.

Især må det gøre ondt på Helle Thorning, at vælgerne har gjort Venstre til landets største parti.

"Løkke kan bruge det til at presse Thorning ved at køre en konfrontatorisk stil, særligt hvis hun ikke helt har styr på sin blok," siger han.

De Radikale blev på valgaftenen større end SF. Dermed har Margrethe Vestager fået en stærk platform, når partiet skal presse på for sin økonomisk politik.

"Radikale kan give Thorning hovedpine, fordi de hele tiden har muligheden for at hente et flertal til den anden side.," lyder vurderingen.

Også Enhedslisten kan blive en hård medspiller. Det blev understreget, da Johanne Schmidt-Nielsen kunne fejre en fremgang, der tredobler partiets størrelse i Folketinget.

"Det var en meget selvbevidst partirepræsentant, som trådte frem. Hun (Johanne Schmidt-Nielsen, red.) ved godt, hvad prisen for deres stemmer er Det er indflydelse," slutter Stubager.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.