Syrien: Ingen af parterne vil give sig
Kampene fortsætter med fuld styrke i Syrien, og FN's nye udsending har umulig opgave, ifølge iagttager.

Oprørere og regimets tropper fortsætter kampene om at sikre sig kontrol med flere luftbaser i Syrien.

Modstanderne af præsident Bashar al-Assads styre har intensiveret indsatsen mod flybaserne og luftvåbnet, der beskyldes for at angribe de syriske byer med kamphelikoptere og jagerfly.

Samtidig har den algeriske diplomat Lakhdar Brahimi formelt overtaget posten som FN's og Den Arabiske Ligas særlige udsending i Syrien, efter at den tidligere FN-generalsekretær Kofi Annan valgte at gå af.

Det lykkedes ikke Annan at få de stridende parter i Syrien til at indføre våbenhvile og følge den fredsplan, han havde fremlagt.

Brahimi får nu en yderst vanskelig opgave med at forsøge at få gennemført det, som hans forgænger ikke formåede. Den ny udsending planlægger at rejse til Syrien inden for de kommende uger, men ifølge BBC nedtoner han forventningerne til sin mission.

Ifølge den britiske tv-stations udsendte medarbejder Jim Muir, som befinder sig i nabolandet Libanon, er der ingen tegn på en opblødning hos nogen af de stridende parter eller hos deres støtter.

- Forholdene skal ændre sig, før Brahimi kan gøre sig forhåbninger om at opnå en politisk løsning, som har mulighed for også at virke, skriver BBC.

Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, anser det for helt urealistisk at tro, at præsident Assad vil trække sine styrker ud af de syriske byer og vente på, at oppositionen også trækker sine bevæbnede mænd ud, som flere lande har krævet.

Lavrov kalder det "naivt" af Vesten og en række arabiske lande.

- Enten er folk naive, eller også er det en form for provokation, siger Lavrov.

Krigen får dagligt tusindvis af mennesker til at flygte fra Syrien. Nabolandet Jordan siger, at det har svært ved at håndtere tilstrømningen af flygtninge. Ifølge BBC befinder der sig omkring 180.000 syrere i hovedstaden Amman.

Landet har et akut behov for 700 millioner dollar (cirka fire milliarder kroner) for at kunne give de mange flygtninge tålelige forhold, ifølge en anmodning fra FN og Jordan lørdag.

/ritzau/