Tæt på verden Syrien giver arabiske venner fingeren
Tusinder demonstrerede i Damaskus imod Den Arabiske Ligas sanktioner imod Assad-styret.
AP Photo/Bassem Tellawi
Trodsig Syrien afviser at bøje sig for Den Arabiske Liga. Vigtige naboer lurepasser.

Der var ingen tegn på fleksibilitet, da Syrien var kaldt for Den Arabiske Liga for at forklare sine systematiske dødbringende overgreb på sin egen befolkning. Søndag kom så sanktionerne fra de tidligere fæller.

Efterhånden er det en tilbagevendende nyhed, at Bashar al-Assad-styret hver fredag efter bønnen myrder en snes af sine borgere og arresterer hobetal af mennesker. s

Andre arabiske lande ville have observatører i Syrien, der skulle holde øje med begivenhederne. Det tillod Syrien ikke. Afstemningen om straks at gribe ind var støttet af 19 ud af 22 medlemmer.

Nabolandene Libanon og Irak støtter ikke sanktioner, hvilket betyder, at de ikke får voldsom stor effekt.

De andres skyld

Syriens udenrigsminister Walid Muallem beklagede ved en pressekonference, at medlemmerne af Den Arabiske Liga havde ”lukket alle vinduer” i forhandlingerne vedrørende uroen i hans land. Selv havde han åbnet alle.

I forventning om indgrebene har Syrien i god tid trukket sine penge ud af andre arabiske landes banker. ”Vi har trukket 95 eller 96 procent af syriske aktiver. Vi må jo beskytte vores folks interesser,” sagde udenrigsministeren.

Ikke overraskende ses indgrebet som uretfærdigt og som noget, der kun kan gavne Israel. Tusinder har demonstreret imod sanktionerne i Syrien.

På fredsommelig vis er statsborgere fra Golfstaterne så småt ved at sive hjem på opfordring af deres regeringer.

[pagebreak]Restriktioner

Den absolut usædvanlige beslutning fra det ganske tandløse arabiske fællesskab betyder, at ingen medlemmer vil acceptere transaktioner med Syriens nationalbank, alle kontantbeholdninger og  investeringer indefryses, alle ledende syrere kan ikke rejse til de andre lande.

Qatars premierminister Hamad al Thani lagde ikke skjul på, at beslutningen kom i værk af frygt for at vestlige lande ville gribe ind på samme måde som i Libyen. Han kunne dog ikke love, at det ikke vil ske.

Irak afstod fra at deltage, hvilket er betydningsfuldt, idet landene er naboer og meget store handelspartnere. En anden nabo, Libanon, i årtier domineret af Syrien, turde ikke andet end at stemme imod.

Tyrkiet, der ikke er medlem af ligaen, har lovet at følge beslutningen. Iran, der er allieret med Syrien og ikke et arabisk land, ser tiden an. Også Rusland tøver.

EU og USA har allerede sanktioner imod landet. Blandt andet er importen af olie stoppet. Disse sanktioner vil blive styrket i den kommende uge.

Ikke nogen tvivl

Strømmen af meddelelser og fotos fra overgrebene i Syrien lader ikke megen tvivl tilbage om graden af uhyrligheder, som begås imod demonstranterne. Nu har FN budt ud med noget officielt.

En særlig undersøgelse under FNs autoritet rapporterede mandag efter at have interviewet 223 ofre og vidner, at myndighederne begår systematiske overgreb på menneskerettighederne.

Disse kriminelle handlinger imod menneskeheden omfatter mord, voldtægt og tortur. Afhoppere har fortalt om ordrer til at skyde for at dræbe og tilfælde af børn tortureret til døde.

Soldater fortæller, at de skulle forhindre en friheds-demonstration af borgere med olivenkviste medbringende deres børn. Ordren var at eliminere alle, hvis de ikke stoppede. Soldaterne åbnede ild mod dem.

I henhold til FN rapporten eksisterer nu en bevæbnet ”Fri Syrisk Hær” bemandet af afhoppere. Denne gruppe angriber militær og sikkerhedsinstallationer. Også de opfordres til at respektere alle rettigheder.

FN-gruppen har ikke besøgt Syrien.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.