Sygeplejersker vil behandle depressioner
Sygeplejersker skal til at tage sig af samtaler med deprimerede. Foto: Colourbox
Læger vil lade sygeplejersker tage sig af tidskrævende samtaler med deprimerede patienter. Det kan spare samfundet for en kæmperegning.

Lad psykiatriske sygeplejersker tage sig af samtaler med patienter, der har ondt i sjælen.

Sådan lyder ønsket fra både Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Dansk Sygeplejeråd og Fagligt selskab for Psykiatriske Sygeplejersker.

Danskere midt i en skilsmisse, med dødsfald i familien, en frisk fyreseddel eller andre kriser inde på livet kan sagtens blive behandlet af en specialuddannet sygeplejerske.

Det kan spare tusindvis af danskere for unødvendige lykkepiller og statskassen for dyre henvisninger til psykologer med lange ventelister.

"Der er mange lægepraksiser, hvor personalet er blevet uddannet til også at kunne tage sige af nogle af de her samtaleforløb. Men af sparehensyn må vi ikke tilbyde, at personalet giver terapi, så det begrænser vores muligheder for at yde den hjælp," siger lægeformand Henrik Dibbern fra PLO.

Ofte har psykologerne så lang ventetid og er så dyre, at patienterne ender med at få udskrevet lykkepiller, der ikke gavner dem på sigt, siger han.

Sidste år fik over 400.000 danskere antidepressiv medicin - en fordobling på kun ti år.

I det offentlige sygehusvæsen tager sygeplejersker med en etårig efteruddannelse sig allerede af terapisamtaler, sådan som lægerne ønsker.

Så det er helt oplagt at uddanne flere til aflaste lægerne i de private praksiser, mener formanden for de psykiatriske sygeplejersker, Karin Højen Johannesen.

"Vi kan tage os af observationer af patienter og samtaler med patienterne, så vi sikrer lægerne supervision og frigør tid. Det gør vi allerede i behandlingspsykiatrien," siger hun.

I dag kan kan de praktiserende læger ikke uddelegere samtaleforløb med patienterne. Det forhindrer den overenskomst, de har aftale med Danske Regioner.

Jens Stenbæk, der er formand for regionernes lønnings- og takstnævn RTLN, vil gerne lytte til ønskerne ved de næste overenskomstforhandlinger.

Men det afgørende er, at kvaliteten af samtaleterapien er i orden. Og det er den kun, hvis der er et fagligt miljø omkring den, der yder den, mener han.

"Vi er lidt bange for, at hvis man ude i lægepraksis uddelegerer den her opgave, som ikke forekommer så tit, så bliver det ikke til den fornødne kvalitet. Det er vigtigt, at man har den fornødne uddannelse og til dagligt har med psykiatri at gøre," siger Jens Stenbæk.

Han tilføjer, at samtalerne er den eneste opgave, som lægerne ikke kan uddelegere, og at det derfor burde være muligt for mange læger at planlægge mere tid til samtaler.