Sultne somaliere flygter ind i krigszone
I Somalia ramler den værste hungersnød i 60 år sammen med en blodig borgerkrig

Den største sultkatastrofe i Afrika i 60 år hærger Afrikas Horn, og folk flygter i hundredetusindevis får at få mad og vand. I Somalia er folk så desperate, at de vader flere hundrede kilometer for at søge ly i landets hovedstad, Mogadishu, for at redde sig fra sultedøden.

Det fortæller Peter Klansø, der er regionaldirektør for Dansk Flygtningehjælp.

"De flygter til en by, der har været i krig i efterhånden mange år og stadigvæk er i krig. Jeg tror ikke, der er et hus i byen uden et skudhul. Der er stadigvæk kampe i byen mellem regeringen, og de folk, der bekæmper regeringen," siger Peter Klansø, der siger, at han ikke har set noget lignende i de fire år, han har været på Afrikas Horn.

I går og i dag besøgte han et af de områder i Mogadishu, hvor de mange flygtninge tager til for at undgå de værste kampe, når de kommer til byen.

"Jeg så børn med klare tegn på underernæring, jeg så voksne, der var ude af stand til at tale af udmattelse, jeg hørte historier om familier, der var flygtet, hvor børn og de svageste er døde undervejs og nomader, som mange af dem er, har mistet alle deres dyr. De kommer til Mogadishu, hvor der er hjælpeorganisationer blandt andet Dansk Flygtningehjælp, men vores evne til at arbejde her er også stærkt begrænset af, at det er en by i krig," siger Peter Klansø.

Han prøver sammen med andre hjælpeorganisationer at råbe de stridende parter op, så de kan begrave stridsøkserne i et stykke tid, mens man kæmper med at komme igennem katastrofen.

"Jeg tror på, at der er en opmærksomhed blandt alle parter på, at lige nu er det ikke tid til at bekrige hinanden, lige nu er det tid til at hjælpe, for ellers kommer folk til at dø i større mængder, end de allerede gør," siger han.