Sultkatastrofen i Somalia breder sig
Hungersnøden i Somalia har bredt sig til yderligere tre områder. Foto: www.colourbox.com
Dansk Røde Kors melder, at situationen i Somalia er katastrofal. Hungersnøden har bredt sig til yderligere tre områder

Katastrofen i Somalia breder sig, og nu erklærer FN hungersnød i yderligere tre områder af det tørkeramte land. Og der er desværre ikke meget, der tyder på bedring i landet.

FN's melding er en bekræftelse af, hvad Dansk Røde Kors også oplever i de ramte områder, siger generalsekretær Anders Ladekarl.

"Vi har lige afsluttet distribution til 160.000, og det, vi opleve,r er en næsten desperat sultsituation. Antallet af børn, som er stærkt underernærede, er eksploderet i de her områder," fortæller Anders Ladekarl til Newspaq.

Han siger, at Røde Kors oplever markante sultproblemer i de områder, FN nu har peget på. Det drejer sig om ifølge Grainne Molony, der er leder af FN's enhed for fødevaresikkerhed, om Afgoye-korridorens flygtningebosættelse, Mogadishus flygtningesamfund i hovedstadens syv distrikter og Balaad- og Adale-distrikterne i det centrale Shabelle. Der er allerede erklæret hungersnød i to andre områder af Somalia.

Nødhjælpsorganisationerne har haft problemer med at komme igennem med nødhjælp, da flere områder af Somalia er kontrolleret af den al-Qaeda-relaterede gruppe al-Shabaab, og gruppen har indtil for nylig nægtet organisationerne at komme igennem.

"Det ulykkelige er, at der ikke er ret mange organisationer, der har adgang til de her områder. FN er forment adgang af den herskende milits i området, så det er en meget vanskelig situation, og lige nu er der ikke udsigt til, at alle får den hjælp, de har behov for," fortæller Anders Ladekarl.

Røde Kors har bedt om 350 millioner kroner fra verdenssamfundet for at øge sine aktiviteter, men der er behov for endnu mere, understreger han.