Støjberg tvinger kommune til at huse flere asylansøgere
For første gang benytter regeringen ny mulighed for at tvinge kommuner til at tage imod asylansøgere.
Inger Støjberg har søndag truffet den endelige beslutning om, at Nyborg mod sin vilje skal huse op til 500 asylansøgere. Beslutningen begrundes med det pres, som flygtningekrisen lægger på asylcentrene. (Arkivfoto)
Inger Støjberg har søndag truffet den endelige beslutning om, at Nyborg mod sin vilje skal huse op til 500 asylansøgere. Beslutningen begrundes med det pres, som flygtningekrisen lægger på asylcentrene. (Arkivfoto) Foto: LASSE KOFOD/POLFOTO

Udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg (V) har søndag truffet den endegyldige beslutning om, at Nyborg skal huse flere asylansøgere.

Det skriver ministeriet i en pressemeddelelse.

Det er første gang, at regeringen benytter en ny mulighed i lovgivningen til at tvinge en kommune til at huse asylansøgere.

Nyborg Kommune skal efter planen oprette et asylcenter med op til 500 beboere i Strandvænget, der er en tidligere institution for udviklingshæmmede.

I pressemeddelelsen begrundes beslutningen med flygtningekrisen, der skaber stort pres på asylcentrene. Derfor har Udlændingestyrelsen behov for at finde husly til asylansøgere med kort varsel.

Et flertal i Folketinget vedtog i sidste uge 13 af 34 foreslåede stramninger på asylområdet. En af dem gør det muligt for staten at ophæve planloven og byggeloven i kommunerne, så bygninger kan blive brugt til at huse asylansøgere.

Allerede lørdag kom det frem, at Nyborg stod overfor at tage imod flere asylansøgere. I kommunen har lokalpolitikerne langtfra været tilfredse.

Venstre-borgmesteren Kenneth Muhs har været ærgerlig over, at byrådet i Nyborg ikke har fået mulighed for at sige ja eller nej til det kommende asylcenter.

- Man skal ikke se for meget af den her slags lovgivning, inden det er et problem for nærdemokratiet, har han sagt til Berlingske.

Hele processen er gået meget hurtigt og ifølge kritikerne også for hurtigt.

Nyborg Kommune fik beskeden om asylplanerne inden sidste weekend fra ministeriet og havde så til tirsdag til at behandle sagen og melde tilbage til ministeriet.

Søndag forhandles der i Finansministeriet om flere ændringer i udlændingeloven. Striden handler om DF og S' ønske om oprettelse af flygtningelandsbyer.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.