Højesteret: Pensionsalder betyder farvel til a-kassen
Er du nået pensionsalderen? Så er det ud af A-kassen! Det har Højesteret netop stadfæstet. Scanpix
Højesteret fastslår, at det ikke strider med EU-regler at smide pensionsmodne danskere ud af a-kassen.

Det er helt i orden, at danskere bliver smidt ud af deres a-kasse, når de rammer pensionsalderen.

Det fastslog Højesteret mandag i en sag, hvor et medlem af Ledernes A-kasse i 2009 meldte sig ledig og bad om dagpenge, efter at vedkommende havde nået pensionsalderen.

Svaret fra a-kassen var, at medlemskabet ophørte den dag, vedkommende fyldte 65.

Læs også: A-kasse om at smide ældre ud: Helt absurd

- Det er et stort nederlag for de ældre, der gerne vil arbejde efter pensionsalderen. Hvis man i dag falder ud af arbejdsmarkedet, har man pludselig ikke andre muligheder end at gå på pension, og det er jo stik imod, hvad politikerne ellers ønsker, siger Bjarne Hastrup, administrernde direktør i Ældre Sagen.

Ældre Sagen ankede dom fra 2012

Østre Landsret gav i oktober 2012 Beskæftigelsesministeriet medhold i, at det ikke er aldersdiskrimination, når man som 65-årig mister retten til at være medlem af en a-kasse.

Det var den dom, Ældre Sagen ankede, og som nu er endt med en stadfæstelse i Højesteret.

Sagen er principiel, men bygger på en henvendelse fra den dengang 65-årige Hans Kristian Jørgensen, der blev afskediget, da hans virksomhed gik konkurs. Han kontaktede derfor sin a-kasse for at få dagpenge, men det fandt han hurtigt ud af ikke kunne lade sig gøre.

Læs også: 64-årig fik 330.000 i erstatning for fyring

- Jeg troede, jeg kunne få dagpenge, indtil jeg fandt nyt arbejde. Men i stedet måtte jeg bruge af min opsparing, indtil min pension gik igennem, siger den nu 70-årige Hans Kristian Jørgensen.

Han ville gerne have været blevet på arbejdsmarkedet.

- Der er ligesom ingen grund til at være medlem af en fagforening, hvis man ikke kan få dagpenge ved ledighed efter pensionsalderen, siger han.

111.000 seniorer på arbejdsmarked

Ældre Sagen håber nu, at de danske politikere vil tage sagen op, fordi han fortsat mener, at der er tale om aldersdiskrimination.

- I dag er cirka 111.000 danskere over 65 år på arbejdsmarkedet. Det er en stigning på cirka 29 procent siden 2009, og det er dem, Ældre Sagen har kæmpet for. Og det er dem, der bliver taberne, siger Bjarne Hastrup.

/ritzau/