Spiondømt professor får job i Finland
Professor Timo Kivimäki, der er dømt for spionage i Danmark, har fået vikariat på universitetet i Helsinki.

Den finske professor Timo Kivimäki, som er blevet dømt som spion i Danmark, har fået arbejde på universitetet i Helsinki. Det skriver avisen Helsingin Sanomat.

Der er tale om et toårigt vikariat som lektor i verdenspolitik.

Kivimäki har fået jobbet, fordi han havde den bedste akademiske kompetence blandt ansøgerne til stillingen. Det siger Jussi Pakkasvirta, der leder instituttet for politisk og økonomisk forskning ved universitet i Helsinki, siger til nyhedsbureauet FNB.

Ifølge Pakkasvirta har Kivimäki også tidligere arbejdet på universitetet i den finske hovedstad. Dommen i Danmark har ikke haft nogen indflydelse på afgørelsen, tilføjer Pakkasvirta.

Retten i Glostrup dømte i slutningen af maj Kivimäki efter den milde spionparagraf, fordi han havde overdraget en del dokumenter til russiske diplomater. Han blev idømt fem måneders fængsel.

Dokumenterne skal være overdraget under et større antal møder med folk fra den russiske ambassade i København fra 2002 og frem til september 2010, da han blev anholdt.

Kivimäki, der har været suspenderet fra sit arbejde på Københavns Universitet siden anholdelsen, har under hele sagen nægtet sig skyldig.

Dommen på de fem måneder var kortere, end anklageren gik efter, og forskeren slap for at blive udvist af Danmark. Københavns Universitet fandt dog, at spionagedommen ikke var forenelig med videre ansættelse og fyrede ham.

Sagen har været fuldstændig mørkelagt, så offentligheden ikke har kunnet få det fulde indblik i anklagerne mod forskeren. Den har kørt for hermetisk lukkede døre af hensyn til Danmarks forhold til fremmede magter.

Retssagen begyndte den 8. maj i år, men allerede tilbage i 2010 blev Kivimäki anholdt af betjente fra PET.

/ritzau/FNB