Sosu'er tager jobbet med i seng: Søvnproblemer plager FOA-medlemmer
Godt halvdelen af FOA's medlemmer oplever søvnproblemer, viser ny undersøgelse.  Foto: Scanpix arkiv
Søvnløse nætter skyldes spekulationer over arbejdet for halvdelen af de sosu'er, pædagogmedhjælper og andre medlemmer af fagforbundet FOA, som har svært ved at sove.

Søvnløse nætter skyldes spekulationer over arbejdet for halvdelen af de sosu'er, pædagogmedhjælper og andre medlemmer af fagforbundet FOA, som har svært ved at sove.

En ny undersøgelse blandt FOAs medlemmer viser, at godt halvdelen oplever urolige nætter i mere eller mindre alvorlig grad. Hver anden af disse angiver spekulationer over deres arbejde som årsag til søvnforstyrrelserne.

Det er der grund til at tage alvorligt, mener forsker Alice Jessie Clark, der er medforfatter til en ny rapport om søvn fra Vidensråd for Forebyggelse. Urolige nætter gør os nemlig mere syge. Vi får stress, bliver overvægtige, får diabetes og hjerte-kar-sygdomme - og lever kortere, når vi generelt sover ringe.

- En vigtig grund til, at vi sover dårligere nu end tidligere, er, at vi i højere grad tager arbejdet med hjem, og det behøver ikke dreje sig om mails, der skal svares på. Det kan lige så vel være spekulationer, der rumsterer i hovedet, siger Alice Jessie Clark.

Travlhed, skiftende vagter, mangel på struktur og dårligt arbejdsklima nævnes i FOAs undersøgelse som årsager til, at det er svært at lægge arbejdet fra sig og sove roligt efter en arbejdsdag. Det bør vi blive bedre til at tale om, mener arbejdsmiljøkonsulent i FOA Charlotte Bredal:

- Det er vigtigt, at søvnproblemer ikke bliver gjort til et privat problem. Hvis årsagen til, at man vender og drejer sig, er stress, problemer med ledelsen eller skiftende arbejdstider, så er det helt relevant at tage søvn op med arbejdsmiljørepræsentanten.