Sosu'er mangler millioner efter konkurser: "Fuldstændig ude i hampen"
Omkring 950 medarbejdere er blevet ramt af konkurser siden 2013 på landsplan. Foto: Scanpix
Medarbejdere i konkursramte virksomheder må vente længe på de penge, de har til gode.

Når private plejefirmaer går konkurs, må personalet ofte vente længe på de penge, de går glip af i form af manglende løn, feriepenge og pension. I Nordjylland har 110 medlemmer hos FOA Aalborg og FOA Vendsyssel i snart et år haft sammenlagt mere end 12 millioner kroner til gode. Det oplyser de to afdelinger.

De 110 konkursramte medarbejdere var alle ansat ved plejefirmaet Kærkommen, der gik konkurs sidste forår.

En af dem var social- og sundhedshjælper Helle Hasselgaard fra Hjørring. Hun mangler fortsat 180.000 kroner, og for sosu-hjælperens vedkommende betød konkursen blandt andet, at sommerferien med børnene blev aflyst.

"I stedet var vi bare herhjemme hele sommeren. Det har været hårdt psykisk, og jeg har haft vildt dårlig samvittighed, fordi det er gået ud over både børnene og min kæreste," siger Helle Hasselgaard til Fagbladet FOA. Hun gik arbejdsløs i tre måneder, før hun fik nyt arbejde.

Omkring 950 medarbejdere på landsplan er blevet ramt af konkurser siden 2013, viser en optælling fra FOA. En rundspørge blandt 139 af dem viser, at ni ud 10 havde penge til gode i det krakkede firma.

Halvdelen af dem har efter konkursen svært ved at betale deres faste udgifter, og fire ud af 10 har endnu ikke har fået deres tilgodehavende i form af manglende løn, feriepenge og pension.

Det private plejefirma Kærkommens konkurs sidste forår i Hjørring og Aalborg er den store synder i statistikken. Lønmodtagernes Garantifond (LG) og de to kommuner slås om, hvem der hænger på regningen. Den sag skal afgøres ved domstolen, og derfor tager det formentlig flere år, før Helle Hasselgaard og resten af eks-personalet fra Kærkommen i Aalborg og Hjørring får deres penge.

I FOA Vendsyssel føler afdelingsformand Birger Thomsen med medlemmerne.

"Det er fuldstændig ude i hampen, at fordi nogle advokater ikke kan finde ud af, hvem der skal betale pengene, så får vores medlemmer ikke de penge, de har ret til. De er taberne i det her," siger han til Fagbladet FOA.

via Listen To News