Socialrådgivere vil have loven forenklet: Den er længere end Bibelen
I sin kronik i Berlingske kommer Majbrit Berlau med et opråb mod beskæftigelsesområdet. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scandpix
Formand i Dansk Socialrådgiverforening mener, at lovgivningen på beskæftigelsesområdet skal forenkles, så der er fokus på tillid til borgene frem for straf.

Lovgivningen på beskæftigelsesområdet består af 30.000 siders lovtekst, som er blevet en spærreballon for ledige borgere i stedet for at være et godt grundlag for at få dem i job. Derfor skal lovgivningen laves om, så den bliver mere enkel og overskuelig.

Lovgivningen er mere end 20 gange længere end Bibelen og unødigt kompliceret
Majbrit Berlau, formand Dansk Socialrådgiverforening

Det skriver formand i Dansk Socialrådgiverforening, Majbrit Berlau, i en kronik i Berlingske.

- Lovgivningen er mere end 20 gange længere end Bibelen og unødigt kompliceret, skriver hun i Berlingske.

En del af kritikken går på, at regeringer gennem de sidste 15 år har strammet kontrollen og gradvist sænket ydelserne på området. Dermed er der skabt mistillid mellem borger og system, mener Majbrit Berlau. Samtidig har tiltagene gjort de ledige fattigere og mere udsatte. Dette er mennesker, der i forvejen kæmper med store problemer.

- Når vi socialrådgivere samarbejder med borgerne om at håndtere deres udfordringer og bringe dem videre i for eksempel uddannelse eller job, lykkes det ikke på grund af, men på trods af, politikernes fokus på at presse de ledige, skriver Majbrit Berlau.

Forskning: Fattigdom skubber folk længere ud

Majbrit Berlau fremhæver i sin kronik, at forsker ved Aalborg Universitet Sophie Danneris har vist, at forsøget på at presse folk i job ved at gøre dem fattigere i stedet skubber dem længere væk fra arbejdsmarkedet. Derudover mener økonomiske vismænd, at økonomiske incitamenter ikke er vejen frem mere. Det er til gengæld sociale indsatser, uddannelse og sundhedsmæssige tiltag.

Derudover skriver hun, at det er rigtig svært for borgere med alvorlig sygdom eller andre problemer at få førtidspension, og socialrådgivernes faglighed bliver undervurderet.

- Nogle kommuner tolker loven meget stramt, bruger standardløsninger frem for skræddersyede forløb og sætter økonomi højere end socialrådgivernes faglige vurderinger, skriver Majbrit Berlau.

Grundlæggende opgør med systemet

Ifølge Majbrit Berlau er løsningen således, at der kommer et fundamentalt opgør med det nuværende system. Der skal skabes et ordentligt system, der rent faktisk hjælper de ledige borgere med at komme videre. Det skal anerkendes, at mange kontanthjælpsmodtagere døjer med flere problemer. Der kan være manglende kompetencer, dårligt helbred, psykiske lidelser, social isolation og dårlige erfaringer fra arbejdsmarkedet. Derudover har hver femte kontanthjælpsmodtager været anbragt som barn.

Samtidig skal flere have ret til førtidspension. Punktum
Majbrit Berlau, formand Dansk Socialrådgiverforening

Majbrit Berlau mener derfor, at der skal sikres et økonomisk fundament for kontanthjælpsmodtagerne ved at afskaffe kontanthjælsloftet, 225-timers reglen og integrationsydelsen. Dertil skal langt flere tilbydes revalidering.

- Det ville virkelig rykke noget for både borgerne og os, der arbejder for at hjælpe dem videre. Samtidig skal flere have ret til førtidspension. Punktum, understreger hun i kronikken.