Julen banker på døren. Højtiden, der er båret af traditioner, kan fornyes ved at skifte den sædvanlige vin ud med juleøl til den store middag, der som regel består af flæskesteg, and og gås.Men ikke alle juleøl er lige velegnede til festbordet 24. december.
Nogle juleøl er for kvalme til den søde julemad, mens andre er for bitre eller for lette. Og samlet set kan det give en dårlig madoplevelse. Nyhedsavisen har været på indkøb i Magasin for at købe de gyldne dråber sammen med sommelier Thilde Jo Maarbjerg fra restauranten Kong Hans Kælder i København.
Som sommelier er det Thilde Jo Maarbjergs job at vejlede restaurantgæster i deres valg af drikkevarer til maden. Hun har primært vurderet de forskellige øl i forhold til, hvor godt de egner sig til julemaden. Men også om de er gode i sig selv.
»Der er flere ting, man skal være opmærksom på, når man vælger øl. Temperaturen er vigtig, for jo højere temperatur, man serverer øllen ved, jo sødere vil den virke.
Hvis en øl virker bitter og syrlig, kan man afhjælpe det ved at servere den lunere, ligesom man kan køle slanke øl ned, så friskheden kommer frem,« siger Thilde Jo Maarbjerg og forklarer, at kraftigt humlet øl giver bitterhed, mens malt giver sødme.
En øl er derfor bedst, når der er et godt miks mellem de to yderpunkter, fordi det giver balance i øllens smag.»I forhold til julemad, som i sig selv er meget sødt med de brunede kartofler og rødkålen, er meget bitter øl skidt, fordi kontrasten bliver for stor. Men øllen må heller ikke være for sød, for så bliver det for meget,« fortæller sommelieren, der opfordrer folk til at drikke kraftige øl med meget smag i vinglas, så aromaen bedre kan udfolde sig. Og til gengæld lade lette øl blive i små glas.