SF: Ansatte skal have ret til ikke at tjekke mails efter fyraften
- Vi vil forhindre det grænseløse arbejde og give medarbejderne ret til at koble fra, siger SF-gruppeformand Jacob Mark om partiets forslag. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / Iris
- man har fri, når man har fri, siger Jacob Mark fra SF. Juraprofessor har ikke stor fidus til det politiske forslag.

Mange danskere føler sig forpligtet til at svare, når der efter fyraften tikker en mail eller sms ind på telefonen fra arbejdsgiveren.

Sådan skal det ikke være i fremtiden, hvis det står til SF.

Partiets gruppeformand, Jacob Mark, ønsker nemlig at beskytte de ansatte mod "det grænseløse arbejde" ved at give dem ret til ikke at tjekke mobilen efter fyraften.

Retten til at holde fingrene fra telefonen skal indskrives i funktionærloven.  SF-gruppeformanden siger til DR, at der vil være tale om en drastisk, men nødvendig løsning.

- Vi vil forhindre det grænseløse arbejde og give medarbejderne ret til at koble fra. Mange medarbejdere føler sig presset til at tjekke mails og tage telefonen, selv om det er uden for arbejdstiden, siger Jacob Mark til DR.

Han forklarer, at SF ikke er ude på at beskylde cheferne for at være onde. Medarbejderen selv og kulturen på arbejdspladsen kan nemlig være med til at skabe et konstant pres at være tilgængelig på telefonen.

- Vi siger jo ikke, at folk ikke må tjekke deres mails, hvis de gerne vil. Vi siger heller ikke, at medarbejderne og cheferne ikke må lave en særlig aftale. Vi siger bare, at udgangspunktet er, at man har fri, når man har fri, siger Jacob Mark til DR.

Ole Hasselbalch, der er professor i jura ved Aalborg Universitet, siger til nyhedsbureauet Ritzau, at det politiske forslag kan vise sig at være nytteløst.

- Man kan skrive alt muligt ind i loven. Man kan skrive ind, at månen er en grøn ost, men det bliver den ikke en grøn ost af. På samme måde er det her. Problemet skyldes arbejdskulturen og ikke lovgivningen, siger Ole Hasselbalch.

- Funktionærer har allerede retten til at afvise at arbejde i fritiden, men de bruger den ikke, siger juraprofessoren til nyhedsbureauet.