Se hvorfor grill er en farlig fornøjelse
Grill er hyggeligt, men også farligt og usundt. Hvert år behandles en række danskere for røgforgiftning og alvorlige brandsår.
Alexander Hecklen/NP
Sommertid er for mange danskere lig med grilltid. Det kan være hyggeligt, når bøfferne lægges på kul. Men mange er ikke klar over de farer, der er forbundet med at grille. Her kan du læse, hvordan du sikre dig en god grillaften, og undgår kræftfremkaldende grillmad.
En grill udsender nemlig kulilte, som er usynlig og lugtfri. Kulilte kan udvikles fra grillen i op til 24 timer efter brug og kan i værste fald være dræbende. Foto: Heggyhomolit / Wikimedia
Det var nær gået galt for en familie på Møn i 2011. Mens de var i gang med at renovere deres hus, havde de uvidende forgiftet luften med kulilte. Huset var uden varme, og derfor tændte familien op i en grill indenfor. Men midt om natten fik et familiemedlem problemer med vejrtrækning, og alle tre blev kørt til behandling for røgforgiftning. Foto: Colourbox
Det er ikke kun de umiddelbare farer, man skal være opmærksom på. For meget grill er usundt, da branket kød kan være kræftfremkaldende. For at undgå for mange skadelige stoffer kan man grille i stanniol eller grillbakker, lyder rådet fra Mona-Lise Binderup, der er seniorforsker ved Fødevare Instituttet, til Ingenøren.dk. Foto: Colourbox
"Grillning er blevet en mere og mere almindelig måde at tilberede mad på, og grilltyper som fx kuglegrillen har gjort det muligt at grille året rundt. Det er hyggeligt at grille, men det kan også være forbundet med sundhedsfare, da der under grilning kan dannes sundhedsskadelige stoffer, såkaldte stegemutagener og tjærestoffer," forklarer seniorforskeren. Foto: www.colourbox.com
Se flere gode grillråd på Beredskabsrådets hjemmeside: http://www.beredskab.dk/hjemmet/gode-grillraad Foto: Colourbox
Se galleri forfra