Chefen snød Susanne for 20.000 i feriepenge
Susanne blev 20.000 kroner fattigere, fordi hendes chef fik hende til at skrive under på en kontrakt, der sagde, at hun kun havde et ferievarsel på en måned, hvis hun blev fyret.  COLOURBOX
En indkøbsassistent slæber nu sin tidligere chef i retten. Hun anklager ham for brud på ferieloven. Først fyrede han hende, og så snød han hende for feriepenge.

Et stort rundt nul.

Det var, hvad Susanne fik i feriepenge af sin tidligere chef efter en fyreseddel sidste år.

Susanne havde ellers som en af de første i firmaet fortalt, hvornår hun gerne ville på ferie med sin familie, og chefen havde givet hende grønt lys.

Drømmen var en bilferie til Italien i familiens nye Mazda, men den gik aldrig i opfyldelse.

På chefens ordre

I Susannes jobkontrakt stod der nemlig, at hendes chef havde ret til at beordre hende på ferie i opsigelsesperioden, hvis bare han varslede ferien en måned i forvejen.

Ifølge Susannes fagforening, HK, er det i strid med ferielovens paragraffer.

Se også: Pas på! Chefer snyder med dit ferievarsel

For det første skal en sommerferie varsles senest tre måneder i forvejen. For det andet kan en fyret medarbejder ikke beordres på sommerferie i opsigelsesperioden, hvis den fyrede har tre måneders opsigelse eller derunder, og det havde Susanne.

Susanne og flere andre HKere er kommet i klemme, fordi der ingen retspraksis er på området, men det vil HK nu have lavet om på. Derfor skal Susannes chef forklare sig foran en dommer.

Chefen og Dansk Arbejdsgiverforening mener, at en jobkontrakt vejer tungere end ferieloven. Susanne og HK mener, at det er lige omvendt.

"Jeg havde sat kryds i kalenderen. Han havde sat kryds i kalenderen. Der var ingen tvivl om, hvornår jeg skulle på ferie, og det var ikke i min opsigelsesperiode (fra marts til maj, red.), men det var billigere for ham at slå mig i hovedet med kontrakten," siger hun.

[pagebreak]

En dobbelt straf

Den 44-årige indkøbsassistent opdagede først, at chefen havde snydt hende for feriepenge, da hun efter opsigelsesperioden ringede for at spørge ham, hvor pengene blev af.

Chefen sagde til Susannes store overraskelse, at hun skam havde haft ferie og derfor ikke skulle regne med at få de over 20.000 kroner ind på kontoen. Punktum.

Susanne protesterede, men chefen henviste bare til hendes jobkontrakt.

"Det er lusket at få skrevet et kortere varsel ind i kontrakten. Han må også selv skamme sig. Da han fyrede mig, sagde han i hvert fald ingenting om, at jeg skulle skynde mig på ferie," siger Susanne.

Hun har ingen hævntørst. Hun forstår begrundelsen for fyringen, men hun vil have retfærdighed med hensyn til de surt optjente feriepenge.

"En ting er at blive fyret. En anden ting er at blive snydt af den samme mand, der fyrer dig. Det er som at få en dobbelt straf," siger Susanne og tilføjer:

"Jeg føler mig holdt for nar. I opsigelsesperioden snakkede jeg med min chef flere gange både i telefonen og ansigt til ansigt, men han sagde intet om, at han ville putte mine feriepenge ned i firmaets sparegris."

Vil gå hele vejen

Hun vil gerne skåne andre for den samme følelse. Derfor er hun glad for, at HK har tænkt sig at føre sagen helt til Højesteret, så den kan få betydning i lignende retssager.

"Jeg ser faktisk frem til at høre hans forklaring. Hvordan vil han for eksempel bevise, at jeg har haft ferie, når han aldrig har fortalt mig, i hvilke uger jeg skal være væk?" spørger Susanne med et skævt smil.

Susanne vil ikke have sit fulde navn i avisen, fordi hun i øjeblikket er arbejdsløs og bange for at forringe sine chancer for at få et job, hvis hun står frem. Redaktionen kender hendes identitet.