Se hvorfor grill er en farlig fornøjelse
Grill er hyggeligt, men også farligt og usundt. Hvert år behandles en række danskere for røgforgiftning og alvorlige brandsår.
Alexander Hecklen/NP
Sommertid er for mange danskere lig med grilltid. Det kan være hyggeligt, når bøfferne lægges på kul. Men mange er ikke klar over de farer, der er forbundet med at grille. Her kan du læse, hvordan du sikre dig en god grillaften, og undgår kræftfremkaldende grillmad.
Hvert år ved sommertid kommer landets brandsårseksperter på overarbejde. I flere tilfælde må ofrene behandles på Rigshospitalets Klinik for Plastikkirurgi og Brandsårsbehandling, der kun behandler livstruende brandsår. Foto: Colourbox
Sidste søndag blev en mor og hendes seksårige søn alvorligt forbrændt under optænding af en spritgrill. Grillen nærmest eksploderede ved antænding, og moderen måtte flyves med akuthelikopter til behandling på Rigshospitalets traumecenter. Foto: Colourbox
Overlæge Bjarne Alsbjørn fra klinikken anslår, at mellem 15-20 danskere hvert år behandles for grillskader. "Alle tændvæsker agerer højeksplosivt, når de står i solen, og luften er varm. Sprit på en grill kan give en tre meter lang stikflamme," advarer overlægen i Berlingske. Foto: Colourbox
"En gylden regel er derfor helt at undgå tændvæske og i stedet tænde grillen op i god tid med briketter. Og så er det obligatorisk tilbehør at have en spand med koldt vand stående ved siden af grillen," lyder overlæge Bjarne Alsbjørns råd til danske grillentusiaster. Foto: Colourbox
En anden væsentlig risiko er, at grillen sætter ild til andre genstande. Selvom mange danskere aldrig kunne drømme om at grille indendørs, sker der hvert år dødsfald som følge af, at grillen tages med indenfor. Foto: Colourbox
Her er det faktisk ikke faren for brand, der er størst. Faren ved indendørs grill er usynlig, men ekstremt dødelig. Foto: Colourbox
Se næste billeder