'Savannah'-forfatter er død
Conroys traumatiske barndom i USA's sydstater var materialet i hans bøger - blandt andet i romanen Savannah.

Den amerikanske forfatter Pat Conroy, som blandt andet er kendt for romanen Savannah, er død, 70 år, skriver avisen i hans hjemby i delstaten South Carolina.

Conroy, som for nylig fik konstateret kræft i bugspytkirtlen, døde fredag i sit hjem i Beaufort i South Carolina, skriver Beaufort Gazette.

Conroys traumatiske barndom i USA's sydstater har været materialet i hans romaner. Romanen "Den Store Santini" fra 1976 var inspireret af hans egen familie og hans indbildske far, en voldelig og ultra-macho kamppilot. Bogen blev filmatiseret i 1979 med titlen "En helvedes karl" med Robert Duvall i hovedrollen.

Romanen Savannah fra 1986 handler om en mand med psykiske problemer, som bliver forelsket i sin psykiater. Bogen blev filmatiseret i 1991 med Nick Nolte og Barbra Streisand i hovedrollerne. Filmen blev nomineret til syv Oscars.

Conroy skrev om militærets problemer med raceintegration i bogen "Lords of Discipline" i 1980, hvor han trak på sine egne erfaringer fra militærets uddannelser af officerer. Bogen medførte, at Conroy blev forment adgang til sit gamle uddannelsessted og i en årrække lå i en ordfejde med skolens ledelse.

Han udfordrede militæret igen i 1990'erne, da han pressede på for integration af kvinder på akademiet.

"Lords of Discipline" blev trods modstand fra militæret filmatiseret i 1983 med David Keith.

- Jeg fejrede min 70-års-dag i oktober og indså, at jeg har brugt hele mit lov på at finde frem til, hvem jeg er, og jeg tror ikke engang, at jeg kom tæt på, skrev Conroy på Facebook den 15. februar, da han oplyste, at han havde fået kræft.

/ritzau/AFP