Samuelsen om pensionsplan fra Mette F: 'Populisme på speed'

Arbejdsliv
Partileder Anders Samuelsen (LA) beskylder Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen for at så splid mellem folk. (Foto: Foto: Thomas Lekfeldt/Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpic)

Lavere skat vil give folk mulighed for at gå tidligere på pension uden at skulle spørge en socialdemokrat om lov, siger Anders Samuelsen (LA).

Liberal Alliance blæser nu til angreb på Mette Frederiksens plan om, at rengøringsassistenten skal kunne gå på pension før advokaten.

- Det er populisme på speed, siger udenrigsminister og partileder Anders Samuelsen (LA) om Socialdemokratiets forslag om differentieret pension, da Avisen.dk interviewer ham på Christiansborg.

Den liberale frontkæmper køber slet ikke præmissen om, at differentieret pension er muligt. Det er tværtimod et præmie-eksempel på politik, der er dødsdømt fra starten.

Det bliver uretfærdigt og kompliceret. Alle vil gerne tilgodeses, men det er der ikke ressourcer til. Derfor risikerer vi et samfund, hvor vi kigger skævt til hinanden. Lyder altså den liberale diagnose.

- Vi kommer til at spille befolkningsgrupper ud mod hinanden. Du har måske arbejdet lige så hårdt som naboen, men i en anden type job. Din nabo får lov til at gå tidligere på pension, fordi Socialdemokratiet har en særlig kærlighed for hans erhverv. Du skal blive på arbejdsmarkedet. Det bliver for skørt, siger Anders Samuelsen.

Han mener, at det vil være en skrue uden ende, fordi der altid vil være grupper, der føler sig berettiget til at vinke farvel til arbejdsmarkedet før andre. Der vil hele tiden skulle findes flere penge, fordi det vil være uretfærdigt, hvis sosu-assistenten må gå på pension, mens pædagogen skal blive ved med at arbejde.

- Socialdemokraterne satser på, at 98 procent tror, at det er dem, der bliver tænkt på. Men dagen efter valget vil de vågne op og finde ud af, at det ikke var dem, siger partilederen.

Skal ikke spørge om lov

Anders Samuelsen sprudler af energi. Kaffen, der står på bordet foran ham, når at blive lunken. Han har travlt med at fortælle om Liberal Alliances bud på, hvordan man kan forlade arbejdsmarkedet før tid.

Alle lønmodtagere skal fritages for at betale skat af de første 7.000 kroner, de tjener om måneden. Det gælder for både professoren og elektrikeren. og uanset om man arbejder på deltid, eller er fuldtidsansat. Et såkaldt bundfradrag, som Liberal Alliance tidligere har præsenteret og annonceret for.

Ifølge Anders Samuelsen vil det give 20.000 kroner mere om året efter skat for den enkelte lønmodtager. Om man så bruger pengene på at rejse til Indien, spise på fine restauranter eller at gå tidligere på pension, vil partiet ikke blande sig i.

- Det vil give folk mulighed for at gå tidligere på pension, uden at man skal ydmyge sig ved at spørge en socialdemokrat om lov, fastslår partilederen.

Seniorførtidspensionen vil stadig være der for de nedslidte. Folkepensionen vil han heller ikke afskaffe – omend han gerne ser pensionsalderen hævet hurtigere. Det er godt, at vi har en ordning, der gælder for alle, uanset om man er nedslidt eller ej, mener Anders Samuelsen.

Frihed frigør potentialer

Pengene skal findes i den offentlige sektor, hvor Liberal Alliance vil hente én procent om året igennem effektivisering. Det vil over en periode på 10 år – ifølge Anders Samuelsen – være mere end rigeligt til, at alle kan få udbetalt 7.000 skattefri kroner om måneden. En samlet omkostning på 44 milliarder kroner ifølge Liberal Alliances 2025-plan.

Umiddelbart kan det lyde af mange penge, men for Anders Samuelsen er det velfærd. Privat velfærd. Frihed til at vælge selv. Et ord, han gentager mange gange i løbet af interviewet.

- Frihed frigør potentialer hos os alle sammen.

Gartneren, pædagogmedhjælperen, den almindelige lønmodtager får ikke ringere vilkår under en blå regering frem for en rød, lover Anders Samuelsen. Tværtimod.

- Vi skal have et opgør med den der fuldstændig absurde, falske historie om, at det er velfærd eller skattelettelser. Den har kun et mål: At fortælle, at du kun kan være god, hvis du går ind for høj skat. Hvis du går ind for lidt lavere skat, så er du ond. Fordi så tager du fra børnene eller fra de ældre, siger han.

Anders Samuelsen virker ikke særlig ond. Han mener heller ikke selv, at han er ond. At være liberal betyder ikke, at man ikke går ind for velfærdssamfundet. Han mener, at de har fundet en balanceret løsning på den anden side af Øresundsbroen. Kan han få gennemført sit partis politik, vil det kun være lige under det svenske skattetryk, siger han.

- Og det er trods alt administreret af socialdemokrater.

Ser du dig selv som svensk socialdemokrat?

- Svenske socialdemokrater har sørget for et velfærdssamfund med et lavere skattetryk. Der er ingen registreringsafgift på bilerne. Det koster halvdelen eller en tredjedel at få passet dit barn i en daginstitution. Jeg mener, at de har et velfærdssamfund i Sverige.

Men vil du kalde dig selv svensk socialdemokrat?

- Jeg er liberal. Jeg kigger altid efter den liberale løsning på et problem. Men den liberale løsning kan sagtens være den mest sociale løsning, siger Anders Samuelsen.

Fagbevægelsen forplumrer debatten

Og det er en pointe, han savner, at fagbevægelsen tager fat i. Den ”gode del af fagbevægelsen” – som Anders Samuelsen formulerer det – ved, at der skal være fokus på vækst. Mon ikke de venlige tanker går til Dansk Metals formand, Claus Jensen?

Den ”mindre gode del” har han ikke meget tilovers for. Det er den del, der forstyrrer fredelige filmelskere med barske biografreklamer med fattige børn. Og taler om et "ulighedsstop". Mon ikke der tænkes på 3F og Fagbevægelsens Hovedorganisation?

De, der går meget op i ulighed mellem landets rigeste og fattigste, rammer helt skævt. Og det går i realiteten ud over de marginaliserede, mener udenrigsministeren, der selv har arbejdet med døve og hørehæmmede.

- Den del af fagbevægelsen, der prøver at forplumre debatten ved at sige, at uligheden stiger, er en hån mod befolkningen. Det underminerer de gode resultater, som fagbevægelsen selv har været med til at skabe. Vi skal kigge på muligheder i stedet for ulighed. Hvis vi får 10.000 i job i morgen, vil uligheden jo stige, lyder det fra LA-lederen.

Han vil hellere gøre flere selvforsynende. Og værne om det danske arbejdsmarkedssystem, hvor politikere blander sig så lidt som muligt. Og sikre at det kan betale sig at arbejde.

Der er gennemført store skattelettelser siden Liberal Alliance kom i regering i 2016. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Historiske skattelettelser

Og så er vi ved et af favoritemnerne for den liberale partileder. For selvom Anders Samuelsen har været udsat for mange morsomheder om sin stålsatte kamp mod topskatten, er energien intakt. Og resultater har man også opnået, betoner han:

Liberal Alliance har været med til at gennemføre skattelettelser for 21 milliarder kroner, siden partiet kom med i regeringen for to et halvt år siden ifølge Anders Samuelsens optællinger. Og hvis nogen skulle være i tvivl om, at det er historisk, kan de jo bare tælle efter, lyder det selvsikkert.

- Der har aldrig været flertal for de 21 milliarder, men det er blevet til noget. Og det sjove er, at en rød regering ikke vil trække de fleste af dem tilbage. Så lad os da bare komme lidt længere ned.

Vil du føre valgkamp på, at vi skal have skattelettelser?

- Ved sidste valg var vi dem, der lovede mindst. Vi håbede, og vi lovede at kæmpe, og se hvor vi er nu. Det vil vi gøre igen.

Partilederrunde 2019 på Avisen.dk

Avisen.dk og A4 interviewer samtlige partiledere, inden danskerne skal til folketingsvalg.  

I vores partilederrunde har vi fokus på det danske arbejdsmarked, og hvad partilederne ser som de største udfordringer.

Hvordan sikrer vi, at danske lønmodtagere kan holde til at arbejde, når pensionsalderen gradvist stiger? Hvordan bekæmper vi stress? Hvad gør vi for at gøre den offentlige sektor til en attraktiv arbejdsplads og stressfri zone?

Kort sagt spørger vi, hvad forskellene er på en rød og blå regering for smeden, industriarbejderen, sosu'en og pædagogen?

Læs med de næste uger.

Nyheder

Ældre ægtepar for vild

i en uge:

Levede af bær og

muddervand